Ermelose politieke perikelen (2)

25-03-2018, 11:20 | Lezersnieuws |

 

Maar er is meer wanneer je de uitslagen analyseert. De lijsttrekker van het CDA, Sarath Hamstra kreeg minder stemmen dan Anneke Knoppert van PE, minder dan Folkje Spoelstra van de CU en minder dan Leo van der Velden van de SGP. Van alle partijen die aan de verkiezingen meededen stond de lijsttrekker van het CDA dus pas op de vierde (!) plaats.

 

De lijsttrekkers van het beoogde nieuwe college PE/BBE/VVD/SGP trokken samen 6105 stemmen, die van het verongelijkte CDA en CU slechts 2660. Dat zegt wel iets. Maar ook bij de 5 andere gekozen CDA raadsleden zaten geen hoogvliegers; de nummers 2, 3 en 4 haalden allen minder stemmen dan Désiré Meijsen van Ermelo Liberaal, die de raad niet haalde. De oude garde op nummer 4 en 6 kwamen zelfs niet veel verder dan Jan Hop van Groep Hop.

 

De gekozen gemeenteraadsleden van CDA en CU trokken samen 4244 kiezers. De voor PE, BB, VVD en SGP gekozen gemeenteraadsleden trokken maar liefst 5948 kiezers. Een prima mandaat lijkt me zo.

 

Kortom de truc met de 50 kandidaten op de lijst, de 50 helden, zoals ze werden genoemd heeft het CDA wel weer de grootste partij gemaakt, maar overtuigend is het niet. En de jeremiërende CU ziet nu, ondanks de van het verzwakte CDA afgesnoepte stemmen, met zichzelf gebeuren wat ze zojuist intern met hun eigen wethouder Jan van Eijsden hebben gedaan: ze zijn aan de dijk gezet.

 

En dan nog dit: heel veel sterkte voor al die nieuwe raadsleden die zich met veel tijd en energie inzetten voor een beter Ermelo. Respect. Dat is van een heel andere orde dan ongevraagd je bevindingen op papier zetten.

 

Willem Veldhuizen