• Het gitaarduo Theo de Bruijn en Cseperke Visser

    Jeanne Dijkstra

'Klassieke gitaar is niet suf'Gitaarduo De Bruijn & Visser levert het bewijs

29-11-2016, 20:41 | Lezersnieuws | Jeanne Dijkstra

ERMELO/REGIO - Het gitaarduo Theo de Bruijn & Cseperke Visser heeft een belangrijke missie, namelijk het promoten van de klassieke gitaar onder een breed publiek. ,,Ons gaat het er om liefde voor het instrument over te brengen op kinderen en volwassenen, muziek is immers de taal van de gevoelens.''

Beide beheersen genoemde taal als geen ander in hun samenspel als klassiek gitaarduo dat regelmatig optreedt in de regio. Ook geven zij aan circa 60 leerlingen in de hele regio modern en klassiek gitaarles en treden zij op in orkestverband. Daarnaast hebben zij samen een tweetal lesmethoden ontwikkeld voor de beginnende gitarist: de instapcursus en de gitaarproeverij. Maar ook gevorderde gitaristen zijn bij de twee professionele musici aan het juiste adres.

Samenwerking

Theo de Bruijn studeerde klassiek gitaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ging daarna als docent aan de slag bij de Streekmuziekschool in Harderwijk. Nadat de Muziekschool werd opgeheven ging hij verder als zelfstandig docent op de Noordwest Veluwe en zijn woonplaats Zeewolde. Cseperke Visser, woonachtig in Ermelo, studeerde aan het Liszt Ferenc Conservatorium in Debrecen in Hongarije en slaagde cum laude als docente klassiek gitaar en artieste in kamermuziek. Beide klassiek gitaristen zochten elkaar op en besloten samen te gaan musiceren.

Omdat het De Bruijn en Visser primair gaat kinderen liefde bij te brengen voor de gitaar en de mogelijkheden daarop, wordt in de opstapcursus ook aandacht besteed aan de akkoorden. ,,Erg leuk voor pubers die popmuziek willen spelen, waarbij wij hen leren welke mogelijkheden de gitaar biedt aan variaties'' aldus Visser. Het muzikale duo treedt ook graag samen op met de klassieke gitaar. ,,Ons repertoire is erg breed en naast klassieke stukken spelen we filmmuziek, Argentijnse Tango, Flamengo en Mexicaanse muziek. We laten graag horen dat klassieke gitaar niet suf is.''

Opstapcursus en Gitaarproeverij

De instapcursus gitaar is bedoeld voor beginners die willen ondervinden of gitaar spelen iets voor hun is. De leerlingen krijgen een gitaar in bruikleen. De gitaarproeverij is een door hen ontwikkeld voor basisschoolkinderen. Spelenderwijs maken ze kennis met de klassieke gitaar. Leerlingen die de gitaar beheersen en noten kunnen lezen kunnen daarna ook instromen in het Gitaarorkest Cordes Amis dat De Bruijn heeft opgericht.

Meer informatie zie ook: www.debruijn-visser.nl, www.gitaardocente.nl en www.gitaarschoolcordesamis.nl .