• Henk Merjenburgh
  • Henk Merjenburgh

Bouw palingmuseum van start

HARDERWIJK Grootse, ronkende plannen hebben vader Dries en zoon Peter met hun bedrijf. Vrijdag werd met de onthulling van het bouwbord de start ingeluid van de nieuwbouw van hun nieuwe 'visbelevingswereld' aan de Stephensonstraat, net voorbij het viaduct onder de N302.

Harry Schipper 

 

Niet langer meer een vishandel, maar ook een visrestaurant én - 'uniek voor Nederland' - een heus palingmuseum. "Het wordt een geweldige attractie op het gebied van paling", weet Dries nu al. Hij gaat hoogstpersoonlijk rondleidingen verzorgen voor groepen die het hele jaar door met honderden busladingen bij het museum worden ontvangen. "Het wordt dé plek in Nederland waar je alles te weten kunt komen over de paling. Over de geschiedenis met natuurlijk ook veel informatie over het Harderwijkse visserijverleden, maar ook over paling zelf, de trek naar de Saragossazee en nog veel meer. Wist je dat er wel zeventien soorten paling zijn? En dat het dankzij het uitzetten van glasaal nu weer een stuk beter gaat met de palingstand hier in de Randmeren? Al groeit de aal langzaam; het water is tegenwoordig zo helder dat de paling hier nauwelijks nog voedsel vindt."

 

ONTWORPEN Eind dit jaar al moet de kap van het gebouw,, ontworpen door de Harderwijkse architect Victor Schölvinck zijn geplaatst. De voltooiing is gepland vóór Vlaggetjesdag, tegenwoordig de tweede of derde zaterdag in juni om de komst van de eerste Hollandse Nieuwe te vieren. Natuurlijk blijft de haringverkoop een rol spelen bij 'Vishandel Dries van den Berg en Zn' zoals het bedrijf voortaan heet. ("Dat 'Zn' is nieuw, maar karakteristiek voor oude familiebedrijven.") Maar de meeste belangstelling gaat straks uit naar de paling. Op het ossenrode pannendak van de nieuwbouw, dat qua uitstraling veel weg heeft van de eveneens door Schölvinck ontworpen Vischafslag en Botterloods, komt met grote letters 'Palingrokerij' te staan.

Dat palingroken was dé reden dat het zo'n tien jaar heeft geduurd voordat de vishandel en de gemeente tot overeenstemming kwamen over een nieuwe locatie. Het bedrijf aan de Burgemeester de Meesterstraat moest weg van die plek, om plaats te maken voor de toekomstige woningbouw in het Waterfront. Ja, de winkel had ergens daar wel een plek kunnen krijgen, maar niet de rokerij, waar voornamelijk paling dagelijks vers wordt gerookt. Dries bleef vasthouden aan het gegeven dat paling en roken onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.  De gemeente ging mee in de gedachte dat Harderwijk met het verdwijnen van de vishandel een belangrijk stukje Harderwijks visserijverleden definitief dreigde te verliezen. Veelvuldig overleg leidde uiteindelijk tot de locatie waar nu aannemer Bos en Vrijhof al druk met de bouwvoorbereiding bezig is: vlak langs de afslag van de N302 naar het Dolfinarium, waar veel bezoekers langskomen.

 

ROKEN De vishandelaren zijn er verguld mee, omdat ze daar ook mogen roken. De twee tamelijk forse schoorstenen steken met zo'n 22 meter ruim boven de provinciale weg uit en fungeren zo meteen als geurige blikvangers.