• Albèrt van Laar heeft 134 verschillende soorten en 3500 marsepeinfiguurtjes in zijn bakkerij.

    Foto: Marco Jansen

Handgemaakte marsepein bij Van Laar

Advertorial

HARDERWIJK 134 soorten marsepein en 3500 stuks. Overal waar je kunt kijken ligt marsepein bij Bakkerij van Laar. Van groente en fruit tot het snackassortiment van een cafetaria met patat, frikandel speciaal en bereklauw. Maar ook bekende animatiefiguren, haring en hutspot. ,,Ik heb nog veel meer ideeën, maar meer kan ik niet kwijt.''

Harderwijker Albèrt van Laar (54) begint in september met marsepein maken. In oktober liggen de eerste figuurtjes op de toonbank. ,,Vaak ben ik 's middags van 13.00 tot 18.00 uur bezig. Ik krijg witte blokken van 20 kilo binnen. Die zijn aardig hard en ik zet ze voor de oven om ze op temperatuur te brengen. Als het 25-26 graden is, kun je ze het makkelijkst met de hand bewerken. Ik verf er een kleurtje overheen en spuit de figuurtjes af met glanslak. Doordat de alcohol vervliegt, blijft een boterlaagje achter.''

Hij kreeg zijn opleiding bij Bakkerij Kolenbrander in Voorthuizen. Daar werd ook marsepein gemaakt. De vormpjes kreeg hij mee om in de bakkerij van zijn ouders marsepein te maken. ,,Dat begon met varkentjes, worstschijfjes en een gipsbeentje. Later kwam er Engelse drop bij. Toen ik de zaak overnam, heb ik een proefbakker uitgenodigd van een marsepeinfabriek. Die heeft van alles voorgedaan en dat ben ik zelf steeds verder uit gaan breiden.''

PATAT MET

De bakker maakt graag na wat hij zelf lekker vindt. ,,Zoals een patatje met, gehaktbal met satésaus, berenklauw, frikandel speciaal of pikanto, maar ook haring en paling. Nieuw is dit jaar rookworst, snert, hutspot en boerenkool met spekjes.'' Ook krijgt hij inspiratie door te kijken naar kinderreclames op Zapp of het doorbladeren van het speelgoedboek van Intertoys. ,,Ik kijk welke poppetjes nu in zijn en die maak ik na: Minions, het sneeuwpoppetje van Frozen, My Little Pony en Spongebob. Vorig jaar Pokemon, maar dat is nu uit. Ik krijg heel veel reacties en mensen staan foto's te maken. Amerikanen, Duiters en Belgen heb ik al gehad. Mijn eigen klanten weten dat vanaf oktober het assortiment er staat. Binnenkort gaat ook een website online met alle marsepein figuurtjes en de chocola en borstplaat die we maken. Kortom: alle sinterklaasartikelen en straks ook alles voor kerst en oud en nieuw.''

Bakkerij van Laar bestaat al sinds 1925. ,,Mijn ouders namen het in 1952 over van de weduwe C. van Dijk en ikzelf zit er vanaf januari 1986'', vertelt Van Laar, die de afgelopen periode flink tegenslag heeft gehad. ,,In juni vorig jaar is een waterleiding gebroken onder de oven die tot eind oktober heeft doorgestroomd. Er is een miljoen liter water onder de oven weggelopen en sindsdien is de hele vloer van de bakkerij scheefgezakt. Er moet verbouwd worden en volgend jaar komt er een nieuwe bakkerij. We zijn volop in onderhandeling.'' Daar komt bij dat Van Laar bij het uitlaten van de hond op de boulevard zijn enkel heeft gebroken. ,,Sinds twee maanden mag ik weer lopen, maar het is haast niet te doen. Toch houd ik plezier in het maken van marsepein.'' Bruggestraat 43 T: 0341-412710, site www.feestdagenspecialist.nl