Aanpakken met ambitie

Zo heet het nieuwe College-akkoord. Afgezien van die 26 koopzondagen, was dat nog niet veel meer dan een bonte stapeling van woorden. Krap een week later belooft het College heel snel een plan om Harderwijk gasloos te maken! Met die ambitie zit het dus wel goed. Nog even afwachten hoe het zit met dat aanpakken. Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking van alle kabbeltaal over het sociaal domein! Fijn, dat "de mens" centraal wordt gezet, de "bestaanszekerheid vergroot" en "maatwerk" verzekerd, maar dat hebben we allemaal al eens een keer eerder gehoord! Tot nu toe staat bij de voormalige sociale dienst vooral de Meerinzicht-medewerker/ster centraal, niet de klant!

WILLEKEUR Er zijn het afgelopen half jaar extreem veel klachten over slechte bereikbaarheid, te late betalingen, verkeerde berekeningen, onterechte strafkortingen, willekeurige beslissingen, lange doorlooptijden en onduidelijkheid over de rechten van cliënten. Daarmee is Meerinzicht een belangrijke veroorzaker van schulden in de huishoudens van Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Per 1 januari jl is trouwens niet alleen de oude Sociale Dienst Veluwerand opgeheven, maar ook de bijbehorende cliëntenraad! Alsof nog niet duidelijk genoeg was dat cliënten niks te vertellen hebben. De kabbeltjes van het College steken dus nogal schril af tegen de feitelijke problematiek.

MOEDIGE DIALOOG Ondertussen zijn er overal in het land initiatieven, die een eind willen maken aan de -even vreselijke als dure- gevolgen van armoede en schulden. In Harderwijk kwamen afgelopen week maar liefst 130 mensen uit het hele land samen bij de "vakbeurs financiële redzaamheid" georganiseerd door het netwerk Moedige Dialoog. Dat is een snelgroeiend netwerk van mensen die zich inzetten om Nederland financieel redzaam te maken. Esther Rozeboom is aanvoerder van de "Moedige Dialoog Harderwijk", die inzet op innovaties, nieuwe verbindingen en het lokale online magazine "De Nieuwe Standaard Harderwijk".

WRANG De Moedige Dialoog Harderwijk wordt overigens wel gesteund door de gemeente Harderwijk! Feitelijk staat de gemeente dus samen met de moedige dialoog te dweilen, terwijl diezelfde gemeente de kraan nog wat verder opendraait. Is dat Aanpakken met Ambitie? Intussen is een nieuwe manager bij Meerinzicht de zaak intern flink aan het opschudden. Het lijkt ook een voordeel dat Gert Jan van Noort nu verantwoordelijk is geworden voor de Participatiewet. Zijn partij heeft immers modernere opvattingen over armoede en schulden dan de VVD. Het gaat dus vast wel goed komen met Meerinzicht. Mensen, die net in de problemen zijn geraakt hebben daar niks aan: wrang!

Ik hou wel van aanpakken. Mijn vriendin zei gisteren, dat het leuk zou zijn om iets aan onze tuin te doen. "Direct aanpakken", dacht ik en spitte de volgende dag tachtig vierkante meter tuin aan gort.

Goudgraver.