College zonder C

Alle winnaars van 21 maart: hartelijk gefeliciteerd! De verkiezingsuitslag in Harderwijk was spectaculair. Die zag je niet aankomen in dat futloze lijsttrekkersdebat een week voor de verkiezingen. In Ermelo was dat precies andersom. De Ermelose verkiezingsvijver bleef bijna rimpelloos vlak, terwijl juist in het lijsttrekkersdebat een paar heel heftige woorden waren gevallen. Daar kon je al horen, dat er iets gistte, dat er CDA en CU-lozigheid in de lucht hing. Maar er waren meer verschillen. In Harderwijk zaten nog geen tien mensen zònder partij-jack, partij-vest of partij-dasje in de zaal en werd het een incestueus feestje. In Ermelo daarentegen, zat de Dialoog tot de nok toe vol!

VERANDERMOE Misschien waren dat onder andere die 220 bezorgde burgers, die het helemaal gehad hebben met de groeiende stapel fiasco's van de gemeente Ermelo. Wethouder Jan van den Bosch is verantwoordelijk voor het grootste deel van die stapel en maakte vorige week bekend, dat hij de politiek verruilt voor een adviseursbaantje.

Niet bekend of daar een oorzaak-gevolg relatie tussen bestaat. Wel is bekend, dat hij na de fonteinen op het Raadhuisplein geen nieuwe dingen meer wilde opstarten. "Ik merk dat Ermelo verandermoe is", voelde hij aan zijn politieke water. Gelukkig blijkt dat niet te kloppen. Er zijn minstens 220 bewoners, die zich daar totaal niet in herkennen.


BORRELEN De spannendste bijdrage aan het lijsttrekkersdebat kwam van Herma van der Weiden. Ze vertelde over haar ervaring als Raadslid in Eemnes, waar zowel de politiek als de ambtenarij destijds al zoveel moderner, zoveel opener was dan in Ermelo en hoe graag ze daar verandering in wil brengen. Leek me een tof punt en ik was benieuwd naar de felle discussie, die daarop zou volgen.

Raadhuisplein 2 vindt toch altijd dat ze al zo open en vooroploperig zijn?.......Geen enkele lijsttrekker durfde Van der Weiden tegen te spreken! Het bleef even héééél erg stil op het podium…... Mooi! Daarmee is dus officieus bevestigd wat jij, ik en nog minstens 220 bezorgde burgers vinden. Daarmee bruist Ermelo nog steeds niet, maar het begint te borrelen en dat werd een keer tijd!


NIEUWKOMER Grappig, dat de nieuwe Collegepartijen nu ook opeens vinden, dat de gemeenteraad veel actiever moet zijn, initiatieven moet nemen en het College aan het werk moet zetten. Vijf jaar geleden werd de Raad van Ermelo daartoe heftig aangespoord door een Rekenkamercommissie.

Vijf jaar lang hebben de lijsttrekkers Knoppert, van der Velden en van der Knaap daar helemaal niks mee gedaan. Prachtig als nieuwkomer Herma van der Weiden wel begrijpt hoe je zo'n kar aan het rollen krijgt! Uit Eemnes weet ze vast, dat ze daar vooral jou, mij en minstens 220 bezorgde burgers bij nodig heeft.

Goudgraver.