Container

Vorige week werd bij ons een nieuwe ondergrondse afvalcontainer geplaatst. Een week eerder kreeg iedereen in de flat een brief, die dat aankondigde en een afvalpas. Die hadden wij een jaar eerder ook al gekregen, slippertje van de gemeente, maar daar gaat het nu niet om. Ook wij kunnen nu restafval ondergronds parkeren en ook wij kunnen straks geld besparen als we daar zo min mogelijk van in die container droppen. De Rijksoverheid wil namelijk dat wij de hoeveelheid restafval gaan verminderen van de huidige 200kg per huishouden naar 120kg en over 7 jaar naar 30kg. Ze denken, dat dat het beste lukt met een financiële prikkel. Ik denk van niet.

TAAIE TEGENSTANDERS Financiële prikkels leveren vaak niet precies de resultaten die je wilt! "Betaalt u mij per uur of per vierkante meter?" Dat vroeg een huisschilder mij, terwijl hij -heel subtiel- een miezerig penseeltje in de ene en een mega-witkwast in de andere hand hield. Nu mij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld voor afvaltechnisch verantwoord gedrag, aarzel ik. Natuurlijk wil ik me best een beetje inspannen omwille van recyclingdoelen, maar gemakzucht en luiheid zijn taaie tegenstanders! Frituurvet moet je dus eigenlijk eerst met een trechtertje in een plastic fles laten lopen (krant eronder tegen het knoeien!) en dan naar het milieupark brengen. Dat is veel gedoe. Een leeg melkpak gebruiken is veel makkelijker.

HAMERTJE Ik heb al gezien, dat ik mijn vuilniszakken beter minder vol kan doen dan ik tot nu toe gewend ben. Zo krijg je twee iets minder volle zakken in één lozing en de kassa rinkelt minder vaak, zonder nog maar een spatje afvalscheiding. Dat wordt alleen maar beter als je een beetje gaat aanstampen en je jampotten volpropt met appelklokhuizen, uitgeknepen tandpastatubes, overjarige medicijnen of aardappelschillen. Niet vergeten een hamertje mee te nemen als je de vuilnis naar de container brengt: daarmee kan je in geval van nood de wijnflessen in de containerklep kapot meppen, zodat je zakken net wel passen!

AFGELEEFDE HUISRAAD Als iedereen mijn voorbeeld volgt wordt het niks. Dan bespaart iedereen op zijn afvalkosten, maar de reductie van kilo's restafval wordt niet gehaald en ...nascheiding wordt héél ingewikkeld: dàt … kan dus het gevolg zijn van een "financiële prikkel".

Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat de mensen met tuintjes wel braaf hun groene containers gaan gebruiken. En vooruit, ik zal er zelf ook wel wat socialer mee omgaan. Ik hoop alleen, dat die hoge tarieven voor ophalen / inleveren van afgeleefde huisraad nog verdwijnen. Een bank(stel) heeft gedurende zijn levensduur gemiddeld zes verschillende eigenaren. Degene die hem uiteindelijk wegdoet is altijd veruit de armste in de reeks en het voelt oneerlijk om die voor de kosten op te laten draaien.

Goudgraver.