Gasloos

Voor het eerst was er zondag een echte vintage-markt bij de Mess en die rook naar succes! Velen kwamen snuffelen aan de geur van de fiftees en sixtees: een tijd waarin het leven aangenaam overzichtelijker was dan vandaag. Toen was er tenminste nog een betaalbaar ziekenfonds! Er was ook geen irritante concurrentie tussen energiebedrijven en -handelaars, laat staan een kunstmatige scheiding tussen netwerkeigenaren en energieleveranciers.


DZJENGHIS Intussen zitten we al volop in het proces van vergroening! Vorige week werd het eerste ecologische tuin-toilet geopend. Hopelijk blijkt dat later een bizarre gril, die nooit navolging kreeg. Er stond een foto op de voorpagina van deze krant van een onappetijtelijk houten hokje met een geaqarelleerde deur, een groen-geklede dame en een bellenblazend gemeenteraadslid. Niet direct een omgeving om mijn Dzjenghis relaxed uit te laten druppelen! Nou ja, dat is een mini-probleempje, vergeleken bij de enorme kosten van vergroening van onze energiebehoefte.


"STANDPUNT" De gasprijs gaat de komende jaren met 75% stijgen. Dat wordt wellicht deels gecompenseerd door een lager elektriciteits-tarief, maar als je je bij Liander van het gas af wilt laten koppelen kost dat 640 euro. Fijn, dat D'66 daar "een standpunt" van het College van B&W over vraagt. Dat is prettig voor huizenbezitters, die snel gasloos willen worden. Daarnaast moet je natuurlijk ook een nieuwe ketel, oven, fornuis en (als je die nog niet hebt) een vracht zonnepanelen aanschaffen. Met een eigen huis kan je dat misschien nog als een soort business-case beschouwen en eventueel geld lenen. Maar voor mensen die met huurtoeslag een woning huren wordt het tobben. Volgens het CBS is 60% van de Nederlandse huishoudens afhankelijk van huursubsidie en leeft daardoor op een netto inkomen gelijk aan, of weinig meer dan het bijstandsniveau! Misschien kan het College daar dan ook gelijk even "een standpunt" over innemen?


SESAMSTRAAT Hoe je het ook draait of keert: de transitie naar het gasloze tijdperk gaat ons allemaal veel geld kosten. Veel dagdromerige linkse mensen willen daarom, dat bedrijven en bevolking dat "samen" oplossen. "Samen" is het toverwoord van een niet-bestaande Sesamstraat-maatschappij. Dat woord komt niet voor in de woordenboeken van mijn woningbouwvereniging, mijn energieleverancier en zeker niet in dat van Liander! De transitie gaat dus pijn doen! Niet handig in een tijd waarin 30% van de huishoudens een groot risico loopt op financiële problemen.


ACROBATEN Ondertussen staan boeren te springen om windmolens op hun erf te mogen plaatsen en huizenbezitters installeren liefst een overschot aan zonnepanelen, zodat zij netto-energieleveranciers worden. Zo wordt de tweedeling van de maatschappij verder verscherpt. Huurders worden kinderen van rekeningen die zij niet kunnen betalen. Voor echte overlevings-acrobaten is er dan gelukkig een gratis tuintoilet.

Goudgraver.