Goede voornemens: top 10!

2018 was voor mij een uitstekend jaar. Geheel tegen de verwachtingen in kreeg ik - na een lange periode van werkloosheid- een prachtige baan. Daarmee belandde ik zomaar ineens aan de goede kant van de virtuele muur die onze samenleving in tweeën deelt. Als herboren brave burger wordt het dan ook tijd voor old-school goede voornemens. Dàt was ik niet meer gewend dus ik oriënteerde me uitgebreid op wat anderen zich zoal voorgenomen hebben. Vreemd genoeg is er in de nationale top tien geen enkel voornemen te vinden, dat onze bizarre spilzucht beperkt! Sterker: "vaker op reis gaan en meer van de wereld zien" staat op de tiende plaats!

Mooi, dat helpt! Ik kan me dus nog gewoon -zonder enige gene- voornemen om dit jaar een milieuverwoestende vliegreis te boeken: en dan liefst zo ver mogelijk! Op feestjes zijn altijd wel een paar van die groenpredikers, die op hun vliegmijdende vakantiegedrag pochen ("JIJ weet toch ook wel dat vliegen niet meer kan? WIJ(!) zijn super milieubewust en gaan dit jaar met de auto naar Noord-Frankrijk. Echt kostelijk joh!

Ja, wel met haar Cliootje hoor, want mijn Tesla geeft nogal veel oplaadgedoe onderweg"). Irritante lui! Proberen mij een vliegschaamte aan te praten, terwijl die op het bordje van Rutte hoort te liggen. Aan de klimaattafels bleven de grootste vervuilers -inclusief de luchtvaartindustrie- buiten schot! Dat is idioot, maar ja: "me minder druk maken om dingen" (plek zes) vind ik zelf ook een aantrekkelijk voornemen.

Milieubewust thuisblijven of lekker groen naar Hierden fietsen is geen coole optie tegenover de bruinverbrande gezichten en sappige vakantieverhalen van mijn buren.Ik kan dus beter stemmen met een vliegticket! Blijkbaar moet de luchtvervuiling eerst nog een paar graadjes erger worden voordat er maatregelen komen. Zolang het nog kan ga ik vet profiteren met zoveel mogelijk exquise bestemmingen. Binnen afzienbare tijd zal vliegen toch echt akelig duur worden en vliegveld Lelystad overbodig. Het is ronduit náár om te zien dat mensen hun broekriem helemaal lostrekken in all-you-can-eat gelegenheden ("minder eten", vierde plaats) maar als er morgen geen restaurant meer zou zijn is het opeens niet meer dan logisch om je voor de allerlaatste keer klem te eten. "Geld sparen" (achtste plaats) heeft dus even geen zin. Als we allemaal -zo snel mogelijk- onze spaartegoeden stukslaan met verre vliegvakanties kan de rekening van klimaatverandering straks ook niet bij de burger neergelegd worden. Dàt lijkt me pure winst!

Nog even een voorspelling, want dat hoort nou eenmaal zo in een nieuwjaarscolumn. In 2019 wijst Harm-Jan het aanbod om burgemeester te worden van Apeldoorn gedecideerd af. Dat had niemand verwacht, maar zowel Harderwijk als Hierden danken hem daarvoor!

Ik wens jullie allen veel geluk en vliegplezier in 2019!

Goudgraver.