Harderwijk zijn we NIET samen!

Vorige week dinsdag vond in het theater de aftrap plaats voor de stadsgesprekken over gasloos wonen. Maar liefst 450 stadsgenoten waren daar op af gekomen. Doel van de avond was contact leggen met en tussen de inwoners om samen te komen tot haalbare, betaalbare en collectieve oplossingen voor de energietransitie. Dat wordt een pittige opgave voor "Harderwijk zijn wij samen!" Opvallend aan de hoge opkomst was de enorme hoeveelheid witte veertig-plus mannen. Tja, het gaat straks over ingewikkelde technische constructies, moeilijke berekeningen, over politiek en over de zorg voor de huishoudelijke portemonnee: terreinen waar witte mannen zich doorgaans helemaal op hun plaats voelen. De afwezigheid van hun wederhelften is daarmee grotendeels verklaard. Bij de Gamma kom je tenslotte -afgezien van de afdelingen verf, behang en badkamer- ook maar weinig dames tegen.

Bij de discussie aan de tafel van mijn wijk bleken bijna alle deelnemers goed gesitueerde eigen woningbezitters, die al flink op weg waren met isolatie, zonnepanelen en hoogrenderende CV-ketels. Eventjes leek het alsof zij het probleem al direct deze avond opgelost wilden hebben. Voor- en tegenstanders van hybride warmtepompen raakten vlotjes in een gelijkhebberige cijferstrijd! Als ik zelf een eigen huis had gehad, was ik daar waarschijnlijk hartstochtelijk in meegegaan maar als huurder voelde ik me opeens niet meer zo comfortabel in dit gezelschap. Veertig procent van alle woningen in Harderwijk wordt verhuurd en vijfenzeventig procent van alle huurwoningen is eigendom van Uwoon en Omnia! De meeste huurders hebben niet het gevoel ook maar iets "samen" te kunnen doen met hun wooncorporatie en daarmee is de absentie van onder andere jongeren, armen, kwetsbaren en allochtonen op die avond verklaard. Irritant jeukend deukje voor het stadsgesprek! ,,Harderwijk zijn wij (de-eigen-woning-bezitters) samen."

Ik weet niet of Uwoon en Omnia al ideeën hebben over gasloos wonen. Als dat zo is, bewaren ze hun geheim heel zorgvuldig. De huurders hebben er in ieder geval nog niets over gehoord. Er is geen brief gestuurd om hen op het belang van het stadsgesprek te wijzen of te beloven dat ze er samen met de huurders wel uit zullen komen. Bij mijn eigen woningbouwvereniging is zo ongeveer alles verboden wat er te verbieden valt. Zelfs je fiets op je eigen balkon neerzetten is niet toegestaan. Eigenhandig een zonnepaneeltje tegen de reling van mijn balkonnetje schroeven heeft dus bitter weinig kans van slagen. Voor huurders is het afwachten en hopen dat de schade beperkt blijft of gecompenseerd wordt.

Zo niet dan is er altijd nog de ouderwetse protest-optie. Zo'n soort protest dat minister Slob niet toestaat. Vorige week verbood hij schoolkinderen te protesteren tegen klimaatverandering maar eh… sinds wanneer heb je eigenlijk toestemming nodig om te protesteren?

Goudgraver.