• Goudgraver

Marnixstraat

Als je iets wilt vertellen aan de leden van de gemeenteraad dan mag dat. Dat moet dan wel kort en kernachtig geformuleerd worden dwz. je moet er binnen vijf minuten mee klaar zijn. De voorzitter houdt de klok bij en waarschuwt meestal ruim tevoren dat er een eind aan moet komen, zodat de kostbare tijd van de Raadsleden niet nodeloos wordt verspild. Afgelopen donderdag ging het opeens helemaal anders. Een mevrouw uit de Marnixstraat mocht twaalf minuten lang blijven opscheppen uit een pan overgare, hete aardappels en slechts drie politieke partijen lieten merken, dat ze die niet zo lekker vonden.

LEEFPATROON Het ging over het kerkje dat gesloopt wordt en over wat daarvoor in de plaats gaat komen: zestien appartementen in de "lage sociale huur" zoals mevrouw dat noemde. Mij leek het een prima plan. Er is immers een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen in Harderwijk, maar mevrouw zag dat anders. "In zulke appartementen kan echt van alles komen", vertelde ze met de klemtoon op "alles"! Een paar mede-Marnixstraat-bewoners op de tribune knikten instemmend. "Dat zijn mensen die minder inkomen hebben dan wij. Niet dat we daarop neerkijken hoor, maar wij hebben gewoon een ander leefpatroon!" Het zouden ook zomaar allochtonen worden, die ze niet willen. "We bedoelen dat niet discriminerend hoor, integendeel", daverde ze door. Ook was mevrouw -en de hele straat- bang voor een daling van hun huizenprijs, een tekort aan parkeerplaatsen, te weinig afstand tussen het parkje -waar de Marnixstraat zijn honden uitlaat- en de balkons van de appartementen en nog een heleboel meer.

RACISME Er is geen erger vorm van racisme als die waarbij de spreker zegt het niet discriminerend te bedoelen! D66, PvdA en VVD wezen mevrouw -terecht- op de onhoudbaarheid van haar standpunten. Ze deden dat op een heel nette manier. Zelfs zo netjes, dat ik betwijfel of de Marnixstraat het wel begrepen heeft? Het stilzwijgen van alle andere partijen en de ongelimiteerde spreektijd, die de (CDA-)voorzitter haar gaf, roepen vragen op! De Marnixstraat vindt alles best als er maar niks verandert aan de prijs van hun huizen, aan hun tuintje, hun stoep of hun parkje enne……... de meerderheid van de gemeenteraad vindt dat blijkbaar ook?

ACTIE De inspreek-mevrouw hoopt, dat de Marnixstraat er samen met de gemeenteraad uit zal komen. Dat er bijvoorbeeld bejaarden of mensen met beperkingen komen wonen want dat lijkt hun reuze gezellig. Mocht dat niet lukken dan volgt verdere actie! Veel raadsleden vinden dat lastig en willen potentiële kiezers niet voor het hoofd stoten. De boodschap hoort echter heel simpel te zijn: beste Marnixstraat, de echte wereld ziet er anders dan jullie dromen! Wen daar maar aan en gedraag je!