• Museummedewerker Maud Onderweegs bereidt de opening voor

    Germa Greving

Door te voelen en te ruiken, het verleden 'zien'

30-05-2017, 10:21 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 9 juni 2017, 16:00 tot 17:30

Locatie:

Molenaarsplein 24, Ermelo
Museum Het Pakhuis
Ermelo

Museum Het Pakhuis is dit jaar een ambitieus project gestart. De vaste tentoonstelling is heringericht. Het museum was hoofdorganisator van het succesvolle Romeins Festival op de Ermelosche Heide op 29 april. Nu is het tijd om speciale aandacht te vragen voor een bijzondere doelgroep in Ermelo: blinden en slechtzienden. Op vrijdag 9 juni wordt de blinden- en slechtziendenaanpassing van de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen geopend.

Het museum gaat zeker niet alleen over 'kijken'

Hoewel de titel van de tentoonstelling misschien anders doet vermoeden, gaat Oog in Oog met de Romeinen over veel meer dan kijken naar de Romeinen. Directeur Aimée Streefland licht het als volgt toe: 'iets wat op afstand van je is, kan je leren kennen door die afstand te overbruggen. Je zintuigen zijn bij uitstek geschikt om dat te doen. Door te voelen, proeven en ruiken komt het verre verleden veel makkelijker dichterbij.' De voel- en ruikelementen die zo kenmerkend zijn voor Het Pakhuis, hebben een nog sterker accent gekregen in deze tentoonstelling. Daar zijn braillepanelen aan toegevoegd om blinden en slechtzienden de mogelijkheid te geven om de diepte in te gaan. Ze leren de geschiedenis van hun eigen leefomgeving kennen en leren over verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu.

Inclusief, dat betekent voor iedereen

De laatste jaren is er in de museumwereld steeds meer aandacht gekomen voor de term 'inclusief'. Een museum moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht psychische of fysieke gesteldheid. 'Het museum heeft in een eerder stadium al bewezen bij te willen dragen aan deze doelstelling,' aldus Streefland. 'In 2011 werden wij verblijd met de Lucas Lindeboomprijs, een prijs voor initiatieven die de integratie en participatie in Ermelo bevorderen.'

De tentoonstelling zal voor blinden en slechtzienden op eigen gelegenheid te bezoeken zijn. In de toekomst worden er eens per maand speciale rondleidingen georganiseerd voor blinden en slechtzienden.

Op 9 juni om 16.00 opent Het Pakhuis de tentoonstelling. Mocht u hier graag bij aanwezig willen zijn, geef u dan vóór 7 juni op via info@hetpakhuisermelo.nl of door te bellen: 0341-760777.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Christelijke Blindenbibliotheek, Ermelo van Nu en de Beursvloer Ermelo, en wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Ermelo, het VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.