• De winkel van Leene schoenen & tassen

    Etelka Oortwijn

Leene schoenen en tassen viert 125-jarig bestaan

13-11-2017, 20:41 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 31 december 2017, 20:26

Locatie:

Stationsstraat 115, Ermelo
Winkel Leene schoenen & tassen
Ermelo

Leene schoenen & tassen bestaat dit jaar 125 jaar. Op zaterdag 25 november is het feest in de winkel aan de Stationsstraat. Vanaf 14.30 uur is er mogelijkheid van inloop voor klanten. En vanaf 15.15 uur vindt het officiële gedeelte plaats, waarna er tijd is voor een hapje en drankje. Met deze 125 jaar is Leene schoenen & tassen een van de oudste winkels van de regio. Leene is in die jaren uitgegroeid van eenvoudige schoenmakerij tot een van de bekendste en populairste schoenenwinkels in de regio.

Eigenaresse Etelka Oortwijn: "We zijn trots en blij dat zo veel klanten ons al die jaren al weten te vinden! Nog altijd merken we dat de winkel goed staat aangeschreven in de regio. Behalve onze trouwe klanten uit Ermelo, komen ook steeds meer mensen van buiten plaats in onze winkel. Dankzij al die klanten kan de winkel al zo lang bestaan". Leene schoenen & tassen heeft al veel metamorfoses ondergaan, zo heeft het huidige pand sinds 1826 al vijf verbouwingen ondergaan.

Schoenlapper

In 1892 begon de uit Kampen afkomstige Jan Leene echter als schoenlapper op de hoek van de Putterweg en de Leuvenumseweg. Al snel opende hij aan de Stationsstraat zijn eigen winkel. In de Harderwijker verschijnt zijn eerste advertentie op 6 januari 1894.

Muzikaal

Zijn zoon Hendrik nam de zaak in 1925 over en toen verhuisde de winkel naar zijn huidige plek aan de Stationsstraat. Hendrik Leene was, alhoewel opgeleid tot schoenmaker, meer muziekdocent en pianist. Hij had zijn eigen muziekvereniging Crescendo opgericht en wordt in de kranten geroemd om zijn pianospel en zijn muzikaal leiderschap. Hij was als muziekdocent geliefd bij het personeel van Veldwijk en trouwde enige jaren later met Magdalena Jacoba Stoof. Na het overlijden van Hendrik in 1934 zette Magdalena Leene-Stoof de winkel, ook tijdens de oorlogsjaren voort. Haar dochter Corrie Leene, die nog altijd boven de winkel woont, nam de winkel over toen ze 25 was.

Facelift

Corrie Leene trouwde met straaljagerplioot Piet de Groot en zij runden samen de winkel. Hij overleed echter al in 1966 en Corry moest de winkel, net als haar moeder, alleen voortzetten. Aalt van der Sluis, enkele jaren later aangetreden als winkelchef, nam de zaak in 1990 over. Aalt van der Sluis heeft 45 jaar lang in de winkel gewerkt, grotendeels samen met zijn vrouw Aafje. In 2014 vond hij in Etelka Oortwijn een waardige opvolger. Zij heeft de winkel letterlijk en figuurlijk een facelift gegeven.