Prikkelend debat in eerste Politiek Café van Bibliotheek Ermelo

22-03-2016, 16:30 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 12 april 2016, 19:30 tot 22:00

Locatie:

Ermelo

ERMELO - Blijft Ermelo vechten tegen windmolens in onze achtertuin, of toch niet? Over het thema duurzaamheid kunnen we allemaal zelf meepraten in het eerste Politiek Café van Bibliotheek Ermelo op 12 april in de foyer van De Dialoog in Ermelo. Het debat is een initiatief van Jan Hoogenberg van Bibliotheek Noordwest Veluwe, Jeanne Dijkstra van ErmeloNext.nl, het Gelderse CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart-Goedhart en Aline Verhoef-Franken, bestuurslid van Progressief Ermelo.

Inleider van het debat is Pieter van der Ploeg van Alliander Strategie. Hij zal ervoor zorgen dat het publiek op het puntje van de stoel zal zitten. Aan de hand van drie prikkelende stellingen, gaan bedrijven en organisatie, politici en inwoners van Ermelo met elkaar debatteren. Het gaat dan over onderwerpen als duurzaamheid, waaronder windmolens, zonne-energie, biomassa et cetera, en over wat inwoners en bedrijven zelf kunnen en misschien wel moeten doen om met elkaar een duurzame samenleving te bereiken.

Als eersten gaan leden van Bedrijvenkring Ermelo (BKE) en leden van Stichting Natuur- en Milieu Platform Ermelo, aan de hand van een eerste stelling, met elkaar in debat. Hoe de stelling luidt krijgen zij pas die avond te horen, maar zeker is dat de stelling het publiek van begin tot eind zal boeien.

In de tweede ronde zijn de politici van Ermelo aan zet. Zij krijgen eveneens een stelling voorgelegd en mogen de voors en tegens van windmolens op Ermelo's grondgebied verdedigen. Worden zij het eens? Dat blijft nog even de grote vraag, met name omdat de gemeenteraad van Ermelo zich tegen windmolens heeft uitgesproken. Is er intussen wellicht sprake van voortschrijdend inzicht ten aanzien van dit onderwerp?

Daarna zijn de inwoners van Ermelo aan de beurt. Zij mogen zich uitspreken over een derde stelling, die natuurlijk nu nog niet wordt verklapt. Aan het einde van de avond zal duidelijk worden of Ermelo voluit gaat voor duurzaamheid en daarbij windmolens niet schuwt, of dat alles blijft zoals het is.

Het belooft een onderhoudende avond te worden, waarbij iedereen zijn zegje mag doen, het bedrijfsleven, natuurorganisaties, de politiek, de inwoners van Ermelo zelf. Ook de nieuw benoemde Dorpsdichter van Ermelo zal een duit in het - hopelijk duurzame - zakje doen.

Het Politiek Café begint om 19.30 uur. Iedereen, voor- én tegenstanders, zijn van harte welkom om mee te denken en te praten, maar ook vooral om naar elkaars argumenten te luisteren.