• De lezing over Oud - Groevenbeek

    Eigen beheer

Goedbezochte lezing Oud- Groevenbeek door Theo Koster

23-01-2018, 10:20 | Lezersnieuws | Eelco Bakker

Maandagavond 22 januari hield oud-onderwijzer Theo Koster in de theeschenkerij van Museumboerderij Mariahoeve een prachtige lezing over landgoed Oud - Groevenbeek. Koster nam zijn toehoorders mee in zijn kennis over het landgoed, een relatief klein landgoed, 224 ha, op de grens van Putten en Ermelo. In zijn jeugd kwam Koster vrijwel dagelijk op- en rondom het landgoed en op die manier is zijn liefde voor het landgoed ontstaan en de jaren er na verder gegroeid. In de lezing werd de ontstaansgeschiedenis van het landgoed verder onder de loep genomen en kwamen er veel leuke details over de laatste bewoners, de heer en mevrouw van Schermbeek, aan de orde.

Met het nodige fotomateriaal werd het verhaal verder kracht bij gezet en werden de bezoekers getrakteerd op een prachtig verhaal. Met fotomateriaal uit vroegere tijden van de prachtige Jugendstil villa, de Tuinmanswoning, het Koetshuis, het Washuis, de Druivenkas en de Watertoren kon met nieuw materiaal duidelijk de verandering door de tijd gezien worden.

Ook kon natuurlijk het verhaal over "Potjes Hendrik" niet ontbreken. Deze Puttenaar presteerde het om veel archeologen voor de gek te houden door replica's te maken van opgravingen uit de grafheuvels en urnenvelden.