• Jonge witte zwaantjes

    Foto: Harro Bannink Fotografie

Grootse finale Gelders Zwanenmeer

23-06-2019, 21:17 | Lezersnieuws | Wessel

Afgelopen zaterdagavond dansten de leerlingen van de Gelderse Balletscholen voor de laatste maal het Zwanenmeer in de grote zaal van Theater de Veluvine in Nunspeet. De balletscholen, met afdelingen in Ermelo en Nunspeet, zetten een herkenbaar Zwanenmeer neer met eigentijdse elementen op een eigen choreografie. En ook de muziek was gevarieerd. Niet alleen werd er gedanst op Pjotr Tsjajkovski's originele muziek voor het Zwanenmeer, maar ook op moderne muziek. Op de golvende pianoklanken van Ludovico Einaudi, die hij had gecomponeerd voor de film Intouchables, dansten de ballerina's in kobaltblauwe jurken een betoverend meer bij elkaar. En Jiri Vos danste niet alleen in de rol van Prins Siegfried die moest trouwen van zijn moeder, maar speelde ook live jazz. Een tiental dames - die zo uit een jaren-'20 jazzclub waren weggelopen - dansten op zijn pianoklanken. 
Om het jaar voeren de Gelderse balletscholen een klassiek ballet op. Het is uniek dat een balletschool met amateurleerlingen zo'n professionele productie op de planken brengt. Daarvoor ga je met plezier naar het theater. En niet alleen het publiek, ook de leerlingen: het plezier spatte er van af. Of ze het spannend vonden voor een volle zaal en letterlijk in de spotlights te staan? Niet echt, want ze hadden alles heel goed geoefend en ze vonden het super leuk om het eindelijk te kunnen laten zien, zeiden enkelen desgevraagd na afloop. Na elke dans was het applaus overweldigend en bij afloop viel de dansers terecht een staande ovatie ten deel. Niet alleen waren de dansen tot in de puntjes voorbereid, de balletdansers zagen er stuk voor stuk prachtig uit. Voor iedereen van jong tot oud was er een op maat gemaakt danskostuum dat tot in de details klopte; van hofdames met kroontjes met vonkelende stenen, hofnarretjes met rinkelende belletjes aan hun hoeden, tot vertederend kleine kikkertjes, fluoriserende trollen en natuurlijk zeer elegante witte en zwarte zwanen; zowel grote als kleine.
Mede doordat dit jaar Schuiteman accountants, Broekhuis auto's, AIC en Costume Share de ticketprijzen hadden gesponsord waren de voorstellingen financieel laagdrempeliger. Onder leiding van Bernice Zwijnenburg hebben de Gelderse balletscholen het Zwanenmeer eer aangedaan.