• Martin heft zijn bijl, onder toeziend oog van Stef en Riekelt (achter zittend). Kim reintegreert en Mark (r.o.) stroomt door.

    Mieneke Braakman

Aldoende bestaat een jaar: 'Vergoeding is belangrijk'

HARDERWIJK ,,Hier heb ik vrijheid en hoef ik geen slappe klusjes te doen.'' Martin is een van de medewerkers van dagbesteding Aldoende met een zogeheten 'afstand tot de arbeidsmarkt'. De kleine en bijzondere dagbesteding bestaat deze week een jaar.

Mieneke Braakman

De begeleiders en tevens eigenaren van Aldoende, Riekelt Roest en Stef Rechtsprecher, kenden elkaar uit een vorige dagbestedingsbaan bij een zorginstelling. ,,We vonden dat het veel beter kon en kozen er daarom voor om zelf iets te beginnen. We willen de mensen serieus nemen, als gelijkwaardig behandelen en uitgaan van wat zij zelf willen. Het gaat om een zinvolle en leuke dagbesteding, waarbij de medewerkers centraal staan. Niets is hier verplicht en het welzijn van de medewerkers gaat vóór geldelijk gewin. We waren dan ook blij dat we dit pand aan de Melis Stokelaan konden kopen. We hebben het verbouwd en het is erg geschikt.'' Van groot belang blijkt de 5 euro per dag die de medewerkers krijgen voor hun inzet. Dit gebeurt bij de meeste dagbestedingen elders niet.

HANDEN Stef is de man van de handen uit de mouwen steken en werken met 'de jongens en meiden'. Hij werkte vroeger in de verandabouw, maar twee jaar geleden besloot hij dat hij verder in de zorg wilde, met kwetsbare mensen werken. Riekelt is afgestudeerd GGZ agoog. Aldoende koopt pallets, steigerhout en boomstammen in. Samen met de medewerkers maken ze hier steigerhouten meubels en haardhout van. Die worden verkocht aan bedrijven en particulieren.In de werkplaats wordt getimmerd, gezaagd, gefreesd, geschuurd en geschilderd. Kim en Stef maken een werkbank. Kim is maar tijdelijk bij Aldoende. Vanuit de GGZ volgt ze hier een reintegratietraject, op weg naar een baan. Buiten wordt hout wordt gehakt en netjes opgestapeld, of in kleinere stukjes netjes verpakt. De sfeer is gezellig en er wordt humor gemaakt. Derk Jan is bijna blind. Hij ziet maar voor 4%. Wonderlijk genoeg hakt hij boomstammen in stukjes met een bijl. ,,Dat doe ik gewoon, op gevoel.'' Hij werkt samen met Geert, die vroeger een gewone betaalde baan had. ,,Tot ik ziek begon te worden in mijn hoofd, toen ging het niet meer.'' Beiden hebben ook dagbesteding gedaan op een zorgboerderij. ,,Bij Aldoende kun je meer op je eigen tempo werken. De vrijheid hier is fijn en we krijgen een vergoeding. Als je werkt, mag daar toch iets tegenover staan."

WAARDERING Ook voor medewerkster Mieke is de vergoeding belangrijk. Ze stapte over van dagbesteding bij een horecazaak naar Aldoende. ,,In de horeca werkte ik begeleid. Het was vaak druk en we verdienden geld voor de baas. Maar er stond niets tegenover, we moesten zelfs onze lunches nog meenemen. Hier bij Aldoende voel ik me meer gewaardeerd door de vergoeding die ik krijg.'' Ze werkt met hout en verzorgt geregeld de lunches voor iedereen. Mark staat vandaag in de keuken. Hij heeft gesolliciteerd bij een autobedrijf die 'Wajongers' zochten. Hij is aangenomen voor de boekhouding. ,,Ik verdien zo iets bij mijn uitkering.''

(Sommige namen in dit artikel zijn gefingeerd, omdat deze personen niet gelabeld willen worden- red.)