• Joanne Zwart heeft het verkeersbord 'Houd rekening met ons kleine grut' ontworpen: 'Vijfiten kiloemter per uur is echt het maximum!'

    Harry Schipper

Bezorgde moeders doen oproep voor veilige wijk

HARDERWIJK De verkeersdruk op woonerven in de wijk Stadsweiden is de afgelopen decennia alsmaar toegenomen, zonder dat er maatregelen zijn genomen om de verkeersveiligheid op peil te houden. Dat moet anders.

Harry Schipper

 

Zo luidt kort de boodschap van zes bezorgde moeders. Directe aanleiding vormt commotie over een simpel paaltje dat de gemeente afgelopen zomer plaatste tussen Gruttomeen en Kievitmeen. Het paaltje - dat ondertussen alweer is weggehaald, voorkwam dat automobilisten vanuit de Kievitmeen via de Gruttomeen naar de Rietmeen konden rijden. En andersom. En meestal te hard.

De moeders kwamen in 2012 voor het eerst bij elkaar. "Er was hier veel autoverkeer en er werd erg hard gereden. Ouders durfden hun kinderen nauwelijks op straat te laten spelen", vertellen ze. Joanne Zwart (36) is één van hen. Ze heeft zelf twee kinderen van nu zeven en vijf jaar. "We zijn al vier jaar bezig en hebben veel gedaan om het veiliger te maken", vertelt ze. Ze toont folders met info over verkeersregels op woonerven. "Automobilisten zijn persoonlijk aangesproken, er is overleg geweest met wijkagenten en -beheerders, er zijn nieuwsbrieven verstuurd, stickers geplakt, buitenspeeldagen georganiseerd, maar het hard rijden bleef".

Toen het paaltje er eenmaal stond, nam meteen het autoverkeer over de Gruttomeen drastisch af. "Ik vond het niet prettig dat het stilzwijgend, bijna stiekem, werd gedaan. Maar voor ons was het wel dé oplossing: kinderen konden weer gewoon fietsen en op straat spelen".Om het paaltje laaiden de gemoederen op. "Ik snap best de frustratie omdat er opeens een paaltje stond: Maar het was de gemeente die met deze oplossing kwam. Ze wilden het gewoon proberen", aldus Zwart. Ze wil het eigenlijk niet vertellen, maar via de buurtapp 'Next Door' vielen 'harde woorden' en zijn zelfs 'dreigementen' geuit.Volgens Zwart lijkt nu een kentering gaande. "Steeds meer mensen vinden dat een woonerf een plek moet zijn waar kinderen veilig de straat op moeten kunnen om lekker te spelen. Alleen de werkelijkheid is anders: autorijdend verkeer geeft lang niet altijd voorrang aan voetgangers en fietsers".

Zwart gelooft niet dat problemen met één paaltje opgelost kunnen worden. "Tijden zijn veranderd in Stadsweiden: er zijn meer auto's, onvoldoende parkeerplaatsen, snelheidsbeperkende obstakels zijn verwijderd en niet vervangen. Er wonen steeds meer gezinnen met jonge kinderen, die op straat spelen. Is het niet tijd voor aanpassingen in de hele wijk, zodat het begrip 'woonerf' weer echt tot uiting komt? Zodat voetgangers de straat weer kunnen gebruiken, zonder op de hielen te worden gezeten door auto's?"

 

Joanne Zwart doet daarom een oproep aan alle wijkbewoners: "Iedereen wil veiligheid. Of je nu spelende kinderen hebt, je hond uitlaat of met de fiets vol boodschappen terug naar huis fietst. De bezorgdheid die wij voelden, wordt nu ook gevoeld door mensen in andere straten. Dus, laten we contact zoeken, in plaats van elkaar verwijten maken. Laten we onze krachten bundelen. Het gaat om een gemeenschappelijk belang: een veilige wijk!"