• Duizenden mensen bezochten de tweede editie van het foodfestival Blije Bietjes 2016, op zaterdag en zondag in het Plantagepark.

    Foto: Erik Rudolfs

Blije Bietjes hit in Plantagepark

HARDERWIJK Op het podium klinkt muziek, mensen genieten van eten en drinken op de vele picknickbanken en voor de kinderen is er een klein theater. Foodfestival Blije Bietjes 2016 is voor het eerst in het Plantagepark en dat wordt door veel mensen met positieve reacties herontdekt.

Marco Jansen

 

Blije Bietjes draait niet om muziek maar om eten en samenzijn, betoogt Steven van  Geelen van Walhalla. Hij bereidt bietencurry met porc belly roast en spicy gamba's en wil zijn strandtent een visitekaartje afgeven. ,,We houden van koken en dat willen we laten zien. We vinden het heel tof om mee te doen aan een evenement met veel liefde voor het product dat mensen maken. En dat in een park met een romantische sfeer.''Ilse Adam van Stadsoogst Harderwijk heeft door het mooie weer van de laatste week veel bladgroentes, sperzieboontjes, peren, appels en bijzondere pompoenen. ,,De meeste producten die je hier ziet zijn snacks en het is jammer dat er niet meer verse producten zijn. Dat zou leuk zijn voor de afwisseling van het festival.'' Over de sfeer heeft ze niets dan lof. ,,Het festival is gegroeid, maar de sfeer blijft leuk. Het is intiem en ons kent ons. Je ziet op zondag veel bezoekers die gisteren ook zijn geweest. Op zaterdag kwamen veel mensen die naar de stad gingen even kijken. Vandaag komen ze gericht en blijven langer. Dat is goed voor de sfeer. Veel mensen zijn vrij op zondag.''

GENOEG KEUS Eveline (53) en Alexandra van der Schoor (29) genieten van een glas witte wijn. Alexandra is fan van foodfestivals. Ze heeft geproefd van gamba's en kreeftsalade en bitterballen van rundvlees en paddenstoelen gegeten bij Ratatouille's Rolling Cuisine. Ook de kokosmakronen vond ze erg lekker. ,,Ik houd van lekker eten en je hebt hier genoeg keus. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Ik woon in de stad en dit is op loopafstand. Als je van voor naar achter loopt kom je twintig bekenden tegen. Heel Harderwijk loopt hier rond. Ik vind het superleuk.'',,Het is een ongedwongen sfeertje en heel laagdrempelig. Het is voor jong en oud'', en goed betaalbaar'', vindt Sandra Geerlings.

Bert van den Brink, die aan dezelfde tafel zit: ,,Het is een heel leuk weekend. Op zaterdag was er een bioscoop met Amerikaanse oldtimers. Je ziet ook heel bijzondere kraampjes zoals healthy food. De macarons zijn bijna kunst zoals ze waren klaargemaakt.'' Deze zijn gemaakt door Hilde van Maanen uit Nijkerk. ,,Ik heb heerlijke chocoladetaartjes gevuld met bietjes. Het mag op een feestelijke manier gepresenteerd worden met verse eetbare bloemen. We hebben er al heel veel van verkocht, net als van de Pavlova's. Dit festival sluit erg aan bij mijn liefde voor eten. Vers, lokaal met een beetje glitter. Door de diversiteit aan mensen kom ik volgend jaar zeker weer.''Margriet van Sleen van stichting Underground heeft weinig te wensen over. ,,Dit is wat ik voor ogen had. Het is relaxt qua uitstraling en qua bezoekers. Het is gevarieerd en super toegankelijk. We moeten de baromzet mee hebben om quitte te spelen en dat de mensen het allemaal naar hun zin hebben is de beloning voor het werk van alle vrijwilligers. En ik zou geen betere plek dan dit park kunnen bedenken.''