• Natalie Overkamp

Boek over 85 jaar IJsclub De Kanovijver

ERMELO Burgemeester André Baars heeft maandagavond het boek over de 85-jarige geschiedenis van IJsclub De Kanovijver in ontvangst genomen. 

Met regelmaat verschijnen er oude foto's op sociale media van De Kanovijver. Ook weet menigeen anekdotes van lang geleden te vertellen. Een aantal mijlpalen uit de historie van deze locatie is gebundeld in een jubileumboekje. Was het in de eerste decennia vooral het schaatsen wat zorgde voor inkomsten, tegenwoordig zijn het vooral de kano's die de organisatie draaiende houden. Dat heeft met het klimaat te maken, want het bestuur hoopt iedere winter op stevige vorst.

DOORWEEKT Ook Joop Artz, initiatiefnemer van dit historische boek, was aanwezig bij de presentatie. ,,We hadden zo'n zeven jaar geleden een lekkage waardoor veel oude jaarverslagen doorweekt raakten," vertelde voorzitter Ron IJdo vanavond tijdens de presentatie. ,,Alle archiefstukken zijn destijds te drogen gehangen en daarna is Joop Artz ermee aan de slag gegaan." Samen met Gert Hofsink en Natalie Overkamp heeft hij er een leesbaar verhaal van gemaakt."

KANOMEESTER Ook Cock Andreae was ook van de partij. In geuren en kleuren vertelde hij over zijn werk als kanomeester. ,,Een jaar of dertien was ik. Ik weet nog goed dat de penningmeester zei dat hij me per centimeter van mijn lengte ging betalen," aldus de Ermeloër, die ook weer als vrijwilliger van de Kanovijver heel wat uurtjes aanwezig is.

INSPIRATIE Het boek is voor velen een feest van herkenning. Tegelijkertijd blijkt het ook te zorgen voor inspiratie, want een van de jongere krachten van de club, Rowan van de Pol, heeft na het lezen van het boekje besloten het ringsteken met de kano nieuw leven in te blazen. Dit was één van de grote evenementen in de geschiedenis van de Kanovijver en hij hoopt een stukje nostalgie hiermee terug te brengen.  

ACTIVITEITEN Het boek 'De Kanovijver: 85 jaar IJs en Water' bevat veel informatie over de vereniging, de ontwikkelingen van Ermelosche IJsclub naar De Kanovijver en wetenswaardigheden over de activiteiten die werden aangeboden. En dat waren er in die 85 jaar heel veel. Er wordt geschreven over de verbouwingen, aanpassingen en de bouw van het theehuis en later De Gondelier.

FOTO'S Het boek is verkrijgbaar bij de Ermelose boekhandels, Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, VVV en uiteraard bij De Kanovijver zelf. Het boek heeft een kleurenomslag en bevat zo'n honderdtwintig pagina's met veel foto's. Mede doordat een aantal sponsoren het boek financieel ondersteunden, kon de prijs laag worden gehouden: 13,75 euro.