• Henk Merjenburgh

Bouw visafslag en botterloods van start

HARDERWIJK Met het symbolisch leegstorten van een betonkubel is maandagmiddag de bouw van de visafslag en botterwerf officieel van start gegaan. De Harderwijkse stichtingen Vischafslag en Botterstichting Harderwijk willen zo het visserijverleden van Harderwijk meer zichtbaar maken. De visafslag en de botterloods verrijzen naast molen De Hoop aan de Havendijk, vlakbij het voetgangersbruggetje over de Oude Vissershaven.

De starthandeling werd uitgevoerd door het bouwteam bestaande uit Peter Bakker, Jan Kok en Gerard Kosters en onder toeziend oog van architect Victor Schölvinck, ingenieursbureau Kooij en Dekker en wethouder Pieter Teeninga. Het Hierdense aannemersbedrijf Bos en Vrijhof won nog maar enkele weken geleden de aanbesteding. Aannemer Rini Vrijhof heeft de stichtingen belooft haast te maken met de bouw. Moet ook, want als de bouw niet voor het einde van het jaar gereed is, lopen ze vier ton subsidie van de provincie Gelderland mis: de helft van de bouwkosten. De andere helft komt uit giften van particulieren en bedrijven.

Om geld in te zamelen voor de bouw kunnen visliefhebbers dit weekend op paaszaterdag 4 april en op maandag 2e Paasdag (6 april) telkens tussen elf en vier uur aan de haven terecht voor verse warm gerookte vis. De Stichting Vischafslag legt haar visrookschip aan bij het bruggetje. Op het menu komen warm gerookte haring, traditioneel gerookt boven een knisperend vuurtje van Veluws beukenhout. De hele opbrengst gaat naar de beide stichtingen.