• Rob Engelaar

Burgerhulpverlener Lucas strijdt voor eigen AED

ERMELO Ermelo is binnenkort een Automatische Externe Defibrillator (AED) rijker, tenminste als het aan Luc Bakker ligt. Hij is burgerhulpverlener en doet mee aan de wedstrijd van AEDassist.nl om een eigen AED te krijgen, maar dan moet hij wel de meeste stemmen binnenhalen.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De aanschaf van een exemplaar kost al snel honderden euro's en daarom doet Luc mee aan de wedstrijd.

Zelf heeft Luc ook baat bij een eigen AED omdat hij ook op en rondom evenementen een oproep krijgt. ,,Ik werk als vrijwilliger, verleen service en zorg voor veiligheid. Op evenementen is er vaak EHBO, maar die staan daar voor een evenement. Als ik een oproep krijg buiten het evenement, kan ik daarentegen gewoon weg om te reanimeren. Vaak ben ik als een van de eerste ter plaatse. Alleen dan zonder AED. Vandaar dat ik mee doe, zodat ik elk moment kan reanimeren als dat nodig is."

De AED bij Luc in de buurt is niet vaak beschikbaar. De locatie is soms wel en soms niet open. Hierdoor vertrekt hij altijd zonder AED, terwijl er juist binnen vier minuten geschokt moet worden. 

Hij gebruikt de AED indien hij wint uiteraard ook voor zijn woonwijk. Als burgerhulpverlener is het niet altijd even makkelijk. ,,Reanimaties, neem ik vaak mee naar huis in mijn hoofd, en de impact en het besef wat er gebeurd is word dan vaak groot. Het is natuurlijk niet niets. Het gebeurt wel eens dat er twee reanimaties op een dag voorkomen. Dan ben ik vaak wel even uit mijn ritme. Desondanks ik veel praat over de gebeurtenis, blijf ik de moed houden en de kracht om het dankbare werk gewoon weer te doen.  

De reacties die Bakker krijgt op zijn pagina doen hem erg goed. ,,Voor de dankbaarheid die ik lees doe ik het."  Stemmen op Luc kan via https://aedassist.nl/burgerhulpverlener/lucas-bakker/.