• Ton Pors

Caravanstalling Harderwijk krijgt tweeduizend zonnepanelen op dak

HARDERWIJK Aan de Noorderbreedte in Harderwijk ligt nu nog een fors terrein braak. De aanblik van het terrein zal snel veranderen. In oktober start het bedrijf Carivan met de bouw van een enorme stalling voor bijna duizend caravans, boten, campers, trailers en vouwwagens. Op het platte dak zorgen straks tweeduizend zonnepanelen voor de energievoorziening.

,,We gaan hier een uniek concept realiseren," vertelt directeur/eigenaar Cees van Oostrum van Carivan. ,,Als de bouwwerkzaamheden volgens plan verlopen, gaan we in april 2017 van start. De stalling is dan 24 uur per dag en zeven dagen per week open. We combineren de stalling met een uitgebreid aanbod van service en diensten. Zoals de haal- en brengservice, de bandenservice, de wasservice, onderhoud, reparatie en bemiddeling bij aan- en verkoop."

Het betonnen pand krijgt een afwerking met een mantel van onbehandeld hout. Over tien jaar kan het hout nog dienen als brandhout en krijgt het gebouw een nieuwe jas. De bijzondere vorm van het pand past straks mooi bij de landschappelijke omgeving. Het ontwerp van Architectenbureau 4D voorziet in de laagst denkbare milieubelasting. De 2.000 zonnepanelen leveren, met een vermogen van 500 kWp, jaarlijks ongeveer 460 MWh stroom aan het net. Carivan krijgt daarmee de grootste zonnecentrale van Harderwijk.

Om de aanleg van deze gigantische zonne-installatie mogelijk te maken heeft directeur/eigenaar Cees van Oostrum van Carivan de ondersteuning ingeroepen van IGEV (Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe). Begin juni ondertekende hij samen met Adriaan Hoogendoorn, voorzitter van de stuurgroep IGEV en burgemeester van Oldebroek, een samenwerkingsovereenkomst.