Caravanstalling met doorlopend leer-/werktraject

HARDERWIJK Op industrieterrein Tonsel in Harderwijk start begin 2016 de bouw van een enorme stalling voor tussen de 1.000 en 1.500 caravans, motorhomes, boten en paardentrailers. Dit onder de naam Carivan. Het project is tegelijkertijd de aanzet tot een zogenaamd leer/werktraject dat onder leiding van twee werkmeesters acht personen werkgelegenheid biedt. Ook bij de afbouw van deze stalling worden deze bij het project betrokken. De stalling is 24/7 geopend en biedt ook services op het gebied van

bandenmontage, wassen, haal- en brengservice en koop en verkoop. Het terrein wordt 24 uur per dag bewaakt. Klanten kunnen hun caravan, etc. altijd halen en brengen, ook op zondag. Het is voor zowel particulieren als zakelijk geïnteresseerden mogelijk om financieel in het project deel te nemen. Daartoe geeft Carivan certificaten van € 500,-- uit, met een looptijd van vijf jaar, die jaarlijks 5% rente opleveren, plus een korting van 10% op de stallingskosten.

Het initiatief voor het project is van de Harderwijker Cees van Oostrum en enkele particuliere investeerders. Het project moet zichzelf bedruipen, maar de opzet is niet de maximale winst. Van Oostrum: 'Het is een onderneming met een sociaal hart, die zeker in een grote behoefte voorziet, volgens het marktonderzoek dat we hebben gehouden. Daaruit blijkt dat caravan- en botenbezitters altijd op zoek zijn naar de voordeligste en veiligste mogelijkheid om hun caravan te stallen. Vooral het gevoel van vrijheid om de caravan te halen en te brengen scoort hoog. Veel caravanbezitters hebben hun caravan op allerlei soms moeilijk toegankelijke terreinen staan, onder andere bij de boer. Ze vinden dat beknotting van hun vrijheid. Dankzij een speciaal pasje hebben caravan- en botenbezitters altijd toegang tot hun bezit'.

Het leer/werktraject behelst zowel werkzaamheden die verband houden met de stalling, als andere activiteiten die het makkelijker maken voor de deelnemers om werk te krijgen. Het gaat om mensen met een uitkering en met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken gedurende het leertraject kennis met administratie, het bedienen van klanten en technische ondersteuning. Ze krijgen ook sollicitatietraining en leren de juiste werkhouding aan. Na verloop van tijd stromen ze uit naar een betaalde baan.

De naam 'Carivan' dekt geheel de lading van de nieuwe onderneming, aldus Van Oostrum. 'Het woord 'caravan' zit er in, maar ook de term 'caritas', die staat voor het goede doel dat we nastreven. Ook het begrip 'care' zit er in, wat duidt op de service die we bieden'. De presentatie van Carivan vindt plaats op zaterdag 31 oktober vanaf 14.00 uur. Dan is er een informatiebijeenkomst bij Stijkel Campers aan de Noorderbreedte 10 in Harderwijk.