• Arda Konings

Dorpsdichter van Ermelo viert het leven in lijnen

ERMELO Als ze een gedicht voordraagt uit haar recent verschenen nieuwe dichtbundel, valt meteen haar warme stemgeluid op en haar rustgevende manier van voordragen. Als meisje van acht jaar schreef ze al haar 'eerste, eigen boekje' en op de middelbare school had het schrijven van opstellen haar onvoorwaardelijke interesse.

Arda Konings

Bij haar eerste baan als stagiaire maatschappelijk werkster sprong haar schrijfstijl destijds er uit, bij het maken van rapporten. Fiet van Beek's toenmalige baas vroeg haar later om artikelen te gaan schrijven voor een vakblad voor pleegouders. ,,Het was de bedoeling om 'moeilijke dingen zo toegankelijk en makkelijk leesbaar' mogelijk te verwoorden op papier.

SCHRIJFSTIJL Het was de periode dat ik mijn eigen schrijfstijl ben gaan ontwikkelen." Eigenlijk is ze pas zo'n dertien jaar geleden begonnen met het lezen van gedichten. Aan de ene kant vindt Van Beek dat jammer. ,,Want ik heb daardoor natuurlijk toch best het een en ander gemist", is haar redenering. ,,Maar ondertussen heb ik al zo veel plezier en gedachtes tot mij gekregen bij het lezen en het zelf schrijven van gedichten. Ik laat me dan ook helemaal gaan als ik achter de laptop zit."

ERETITEL Inmiddels woont Fiet ruim 26 jaar in Ermelo en had ze geen moment ooit kunnen bevroeden of vermoeden dat ze verkozen zou worden tot dorpsdichter van Ermelo. ,,Het fenomeen dorpsdichter bestaat op zich echter al wel langer en zien we reeds terug bij diverse omliggende gemeenten.

Het was naar een idee van de Ermelose gemeenteraad een dorpsdichter te verkiezen en deze per 1 april 2016 officieel te installeren" licht Van Beek nader toe. Het is voor haar dan ook een eretitel die ze met trots en waardigheid gedurende een tweetal jaren mag dragen, tot april 2018.

POETIKOS Als dorpsdichter moet zij verplicht vier dorpsgedichten per jaar afleveren. Die liggen inmiddels dan ook al lang en breed klaar op de plank. ,,Het is ook de bedoeling dat er gedichten op komen te hangen in de bibliotheek en dat ze worden opgenomen in het gemeentearchief. We zijn natuurlijk nog maar net begonnen in Ermelo, dus het vraagt nog even wat tijd.

Via de landelijke stichting Poëtikos in Lelystad, ontmoeten we tijdens de jaarlijkse stadsdichtersdag, collega dorpsdichters. Dat is ontzettend leuk. De verschillen vallen dan ook op tussen de ene of de andere dichter. Bij sommige plaatsen is de functie duidelijk en strak omschreven, bij anderen plaatsen wordt het allemaal wat vrijer gelaten.

WASLIJN Inmiddels ligt er op een tafeltje in de kamer bij Fiet van Beek thuis een aardige stapel boeken en bundels van haar eigen hand en waarvan de dichtbundel 'Vierende lijnen' onlangs dus is verschenen. Er schuilt een dubbele betekenis in de titel.

,,Enerzijds vertellen sommige gedichten over het 'vieren van het leven zelf, in lijnen en zinnen'. Anderzijds staat er een een gedicht in over een waslijn. Soms moet je de dingen laten vieren of los laten, als het leven zelf."