• Politie Ermelo

Drie potentiële inbrekers moeten flink in buidel tasten

HARDERWIJK Wijkagent Jelle van Heerikhuize trof in de nachtdienst van zondag- op maandag samen met collega's al snel 'lieden met slechte bedoelingen' op een industrieterrein in Harderwijk.

Een voor de agenten rijdende Seat Leon maakte een wat afwijkende manoeuvre op het industrieterrein. Het voertuig blijkt onverzekerd, en zonder APK op naam te staan van een Amsterdammer met een fors strafblad. ,,Gezien alle omstandigheden, het tijdstip en de locatie: álle reden voor een controle", verklaart Van Heerikhuize.

De politie trof drie inzittenden aan, allen afkomstig uit Lelystad. De bestuurder verklaarde niet te weten van wie de auto is: 'Ja man, geleend van een vriend van een vriend.' Twee mannen konden zich niet legitimeren en alle drie waren ze in het bezit van gebruikershoeveelheden hasj en wiet. Daarop werden ze gefouilleerd. ,,Twee van de drie inzittenden hebben antecedenten op gekwalificeerde inbraken. Hun verklaringen zijn absoluut onlogisch en tegenstrijdig qua rijrichting en reisdoel. Tijd voor een onderzoek in de auto, op zoek naar inbrekerswerktuigen, want in dit geval lijkt het scenario op inbrekers wel reëel."

Bij het openen van de recher achterportier viel de agenten direct een rood breekijzer op, in een vuilniszak gewikkeld, half onder de voorstoel gelegen. Een bivakmuts, handschoentjes en twee zaklampjes maken het pakket  compleet. ,,De mannen snappen er niets van." Gezien alle bijzonderheden werd het drietal een bekeuring wegens het bezit van inbrekerswerktuigen aangezegd. En het drietal werd tevens aangemeld voor het opleggen van een bestuurlijke maatregel; een last onder dwangsom via de gemeente Harderwijk. 

LAST ONDER DWANGSOM Doel van dwangsom via de gemeente is het voorkomen van herhaling van de overtreding: het bezit van inbrekerswerktuigen.  Volgens Van Heerikhuize gaat voor het weren van potentiële inbrekers via  het bestuursrecht een sterk preventieve werking uit. ,,De politie heeft de taak om een zo duidelijk mogelijke zaak aan te leveren: is er voldoende bewijs dat de verdachten wetenschap hadden van de in de Seat aanwezige inbrekerswerktuigen? Ongeacht de uitkomst: de bewijslast binnen het bestuursrecht ligt lager dan het strafrecht. Via een bestuurlijke rapportage wordt de gemeente geïnformeerd. Het dient aannemelijk te zijn dat de personen in kwestie zich bewust waren van de aanwezige inbrekerswerktuigen. Gezien alle bijzonderheden lijkt hier sprake van. Oplegging van een dwangsom van 2.500 euro zal volgen."

BOETES Het drietal kreeg daarnaast al een flink aantal bonnen mee naar huis: tweemaal voor het zich niet kunnen legitimeren, driemaal voor de inbrekerswerktuigen, eenmaal voor rijden in een onverzekerd voertuig en eenmaal voor rijden zonder geldige APK. Plus driemaal dus de last onder dwangsom. ,,Gewoon niet meer doen dus."