• Vooral ouderen in Drielanden blijken gek op een lekker visje, zo bemerkten de CDA-actievoerders.

    Harry Schipper

Drielanden wil graag viskraam

HARDERWIJK In Drielanden moet een viskraam komen. En gauw ook, zo vinden veel Drielandenaren. Daarom voerden leden van bestuur en (steun)fractie van het CDA afgelopen zaterdag actie bij Winkelcentrum Drielanden. Met stukjes verse haring.

Harry Schipper

 

Al jarenlang moeten de Drielandense liefhebbers van een lekker harinkje of portie vers gebakken kibbeling naar de binnenstad, of naar vishandel Dries van den Berg. Kilometers verderop, helemaal aan de andere kant van de stad. Al even lang trekken ze telkens aan de bel bij de lokale partijen. Vorig jaar leidde dat in de raad tot een motie, ingediend door CDA en Gemeentebelang. Maar beide partijen trokken de motie weer in nadat wethouder Christianne van der Wal duidelijk maakte dat over de zogeheten ambulante handel harde afspraken waren gemaakt met de winkeliers in Drielanden. Die afspraken lopen volgend jaar af.

 

BELANGEN ,,Zolang er geen conflicterende belangen zijn met de winkeliers hier, moet het toch mogelijk zijn om hier met een viskraam te staan", vraagt raadslid Wilco Mazier zich hardop af. Zo ongeveer de voltallige CDA-fractie geeft die gure zaterdagmorgen acte de presence bij de ingang van het drukbezochte winkelcentrum. De raadsleden en kandidaat-raadsleden ruiken kansen nu vanaf volgend jaar de weg vrij ligt voor wat kraampjes nabij datzelfde centrum. Al sinds de bouw ervan ligt op het stadhuis een lijst met ambulante kraamhandelaren die op die plek maar wat graag een kraampje willen hebben. ,,Vooral de oudere bewoners aan het Triasplein gaan niet zo gemakkelijk even naar Dries en ook jongeren moeten een aardig eind om voor bakje kibbeling", weet Mazier.  Mazier merkt wel dat sinds de komst van de Kolbaanweg, de nieuwe verbindingsweg met Ermelo, steeds meer Drielandenaren voor een boodschap of iets lekkers naar Ermelo rijden. ,,Daar draagt natuurlijk ook aan bij dat je in Ermelo gratis kunt parkeren", meent het raadslid. Voor zijn partij is zoiets als een viskraam 'echt een dingetje': ,,Het is hier ook Harderwijk hoor. En bij Harderwijk hoort vis er gewoon bij!" Maar hij wil dat Drielandenaren ook voor andere lekkernijen en spulletjes die niet in het winkelcentrum te koop zijn, niet meer naar Ermelo of de binnenstad hoeven te rijden. ,,De ambulante handel is in Drielanden echt de missing link. Hier moet echt gauw wat aan veranderen."

KLUITJE Fractiegenoot Dennis Koning is het helemaal eens met Mazier. ,,We hebben ons vorig jaar door de wethouder met een kluitje in het riet laten sturen. Dat overkomt ons geen tweede keer." Wethouder van der Wal liet destijds weten dat op de lijst met ambulante kraamhandelaren zo'n vijftig namen staan. ,,Daarmee hebben wij als gemeente afgesproken dat ze op volgorde van aanmelding aan de beurt komen. Van die afspraak willen we niet zomaar afstappen. Dus economisch ordenen of brancheren doen we niet."

Dat ze in Drielanden best een visje lusten bleek tijdens de jaarlijks Trias-wijkfeesten. Bij de die dag altijd aanwezige viskraam vlogen de vissen bijna letterlijk over de toonbank. De vishandelaar was telkens ruim voor het einde van elk feest volledig uitverkocht.