• Jelle van Heerikhuize/Twitter
  • (Archieffoto ter illustratie).

    Jelle van Heerikhuize/Twitter
  • Jelle van Heerikhuize/Twitter
  • Jelle van Heerikhuize/Twitter

Drietal veelplegers bekeurd in grootschalige zoektocht naar inbrekers

ERMELO/HARDERWIJK Meerdere eenheden van de politie hebben tijdens de nachtdienst van zondag op maandagnacht enkele bekende bedrijfsinrekers aangehouden, meldt wijkagent Jelle van Heerikhuize op Twitter. De agenten hielden toezicht op een aantal doorgaande wegen in het gebied Putten, Ermelo en Harderwijk..

De eenheden richtten hun aandacht op de doelgroep inbrekers, want her en der, in een straal van zo'n 20 kilometer om het gebied heen, is deze doelgroep volgens de wijkagent zeer actief. ,,En ook deze nacht geldt het principe: 'hij die zoekt, die vindt geregeld'. Het tijdens de nachtdiensten op zoek gaan naar lieden met foute intenties is een uitdaging, telkens weer."

Ook deze nacht controleren de agenten enkele 'serieuze criminelen' uit Woerden en Utrecht, ditmaal in Putten. Drie 'bekende bedrijfsinbrekers' werden namelijk staande gehouden. ,,Wat ze hier doen? 'Richting Groningen voor de vrouwtjes'. Geen criminele intenties, aldus mannen."

Maar bij bevraging van de personalia van de heren slaat de telefoon ongeveer op hol van de bijzonderheden, schrijft Van Heerikhuize. ,,Samen goed voor vele jaren gevangenisstraf, tientallen valselijke identiteiten (aliassen) en opgeteld zo'n vierhonderd antecedenten. Veelplegers pûr sang."

Zoeken is daadwerkelijk goed zoeken: ,,Inbrekers leggen hun werktuigen vaak écht niet vol in het zicht. Verborgen ruimtes moeten dus goed gecontroleerd worden." Al snel vonden de agenten opvallende zaken. In een verborgen ruimte in het dashboard vonden agenten het eerste deel; inbrekersgereedschap.

De lieden werden gefouilleerd en hadden allen prepaidtelefoontjes bij zich. ,,Dat zie je veel bij criminelen: vaak alleen elkaars (in dit geval drie dus) nummer in de telefoons, een soort van gesloten telefooncircuit."

Dunne handschoentjes, zaklampen en nog meer inbrekerswerktuigen (verstopt in een zwarte sok) werden gevonden in de auto. De auto ging tijdelijk geheel op de kop en werd in beslag genomen.

Van de veelplegers droegen er twee dubbele kleding. ,,Dat zie je vaak: meerdere lagen over elkaar heen. Prettig als je moet vluchten en je in de buitenlucht lange tijd moet verstoppen. Ook praktisch om een volledig ander signalement aan te nemen, nadat er ingebroken is", legt de wijkagent uit.

Allen krijgen een bekeuring voor het in het bezit hebben van inbrekerswerktuigen (200 tot 400 euro). Een last onder dwangsom van vermoedelijk zo'n 2500 euro volgt eveneens via de gemeente Putten. De bestuurder reed bovendien al twintig jaar zonder rijbewijs, dus ook daarvoor werd een bekeuring uitgeschreven. Te voet mochten de mannen verder.