Droom van Olav Pranger komt uit

ERMELO Olav Pranger herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij vier jaar geleden aan de buis gekluisterd zat voor het programma 'Extreme Weight Loss' (Amerikaanse variant van Obese). Op dat moment werkte Olav nog bij 'een baas' als fitnesstrainer, maar was daar niet echt niet gelukkig mee. Het was de presentator en begeleider Chris Powell van het tv-programma, die Olav inspireerde de keus te maken om voor zichzelf te gaan beginnen. Hij was ervan overtuigd: 'Zoals Chris het doet, kan en wil ik het ook.'

 

Arda Konings

 

Olav: ,,Chris Powell was mijn grote voorbeeld. Zijn aanpak triggerde mij enorm. Ik zag hoe begaan hij was met de mensen; hoe hij hen een spiegel wist voor te houden. En tegelijk ook als vriend een schouder bood om eens tegen aan te leunen. Dat ontroerde me soms tot tranen. Helaas zie je vaak dat sportscholen en trainers niet zo goed weten om te gaan met overgewicht. Tijdens mijn opleiding (sport- en bewegingscoördinator, personal- en fitnesstrainer/coach, opvoedingsdeskundige) zat ik niet zo goed in mijn vel. Ik had een pestverleden waar ik nog mee kampte en had ook last van zo'n twintig kilo overgewicht. Niet mega. Maar wel mentaal belastend. Als puber was ik onzeker. Dat gaf anderen ruimte tot pesten. Dacht op mijn zestiende jaar nog: 'Dat wordt nooit wat met mij'."

Na zijn opleiding ging Pranger aan de slag in een kleinschalig fitnesscentrum. ,,Ik kon er mijn draai niet vinden. Ik ga nu eenmaal graag op een bepaalde manier met mensen om. Persoonlijk en dynamisch. Werk niet alleen maar om betaald te worden, maar wil tijdens een proces het beste uit iemand zien te halen. Ik was nog erg zoekend naar mezelf als trainer en coach. Herkende mezelf totaal niet in de werkstijl van collega's. Helaas durfde mijn werkgever toen niet mee te gaan in mijn visie en ideeën."

 

OMMEKEER Het was Denise, de vrouw van Olav, die met hem mee dacht en de naam 'Get Healthy' lanceerde. Samen met haar stelde hij een lijst samen over wat hij belangrijk vond. Het concept voor zijn eigen sportschool was geboren. ,,Het was de ommekeer. Ik wist dat het roer moest worden omgegooid.  'Wordt gezond' gaat meer dan alleen over afvallen. Persoonlijke aandacht vanuit pure interesse, hoe iemand zich voelt. Iedereen die hier komt is welkom, wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. En nee, er wordt naar niemand vreemd of raar gekeken. Op een 'normale' sportschool ligt die drempel veel hoger en gevoeliger voor mensen met overgewicht."

 

DROOM ,,Na inmiddels vier jaar ervaring rijker, weet ik dat het me is gelukt. Mijn droom is uitgekomen. Een familiair centrum starten waar anderen hun plekje hebben gevonden. Waar levens zijn veranderd. Dat concept wil ik nu vast blijven houden.  Wat is er mooier dan mensen te helpen afvallen met zoveel compassie? En dat er steeds meer succesverhalen van afvallers op Facebook staan? Met als grote voorbeelden Ilma (-40 kilo) en Willemijn (-50 kilo). Naast mijn vrouw en kind, is dat ware rijkdom!", besluit Olav.