• Gregory Freni, fotograaf van de Luchtmobiele Brigade
  • Gregory Freni, fotograaf van de Luchtmobiele Brigade

Dropping honderden parachutisten op Houtdorperveld

[SPEULD Ter voorbereiding van d herdenking van Market Garden op de Ginkelse Heide van zaterdag 17 september, zullen militairen ook eerder in de week een aantal sprongen uitvoeren. Op woensdag 14 september, tussen 10.00 en 14.00 uur, gaan naar verwachting ongeveer 500 parachutisten landen op het Houtdorperveld bij Speuld. Deze sprong is opengesteld voor het publiek. Het bijzondere van het Houtdorperveld is dat deze dropzone ook gebruikt is voor de opnames van de film 'A bridge too far' medio jaren 70 van de vorige eeuw. Voor de deelnemende militairen geeft deze locatie zeker een extra dimensie aan de sprong.

VERKEERSMAATREGELEN Er wordt een aantal verkeer beperkende maatregelen worden genomen. Het verkeer op de N302 zal ter hoogte van de rotondes Garderenseweg (Speuld) en N310 (Uddel) tijdens de verschillende sprongen gedurende kortere tijd stil worden gelegd. Bezoekers wordt verzocht zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen. Automobilisten kunnen op 14 september gebruik maken van de parkeerplaatsen van De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aan De Beek 125 te Ermelo. De KNHS brengt per auto 5 euro parkeerkosten in rekening. Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 5 a 10 minuten lopen naar de dropzone. Op de dropzone zijn militairen aanwezig die zorgen voor de begeleiding van het publiek.

De paradroppings en de mars worden georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en is afgestemd met de gemeente Ermelo. De Luchtmobiele Brigade is de snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht en is gespecialiseerd in militair optreden via de lucht met helikopters, vliegtuigen en parachutisten. De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn herkenbaar aan de rode baret, het internationale symbool voor Luchtlandingsheden. De militairen krijgen de baret uitgereikt nadat ze een van de zwaarste militaire opleidingen in Nederland hebben afgerond. Militairen van de brigade zijn sinds hun oprichting in 1992 ingezet bij alle Nederlandse missies op de Balkan, in Afrika, Azië, maar ook in Nederland. De rode baret staat voor moed, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en teamspirit.

MARKETGARDEN Zaterdag 17 september treden ongeveer 750 Rode Baretten uit acht verschillende landen in de voetsporen van hun voorgangers. Op 17 september 1944 begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden die tot doel had Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. Deze militairen, afkomstig uit Groot Brittannië en Polen, hadden tot taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.

Tijdens de herdenkingen dit jaar worden naast de Duitse Transalls C-160 en Nederlandse en Poolse Hercules C-130 dit jaar twee Boeing C17 Globemasters III ingezet voor het droppen van parachutisten. Deze C17's, afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada, behoren tot de grootste militaire transportvliegtuigen en kunnen elk ongeveer 100 parachutisten vervoeren.