DVS'33 investeert in duurzaam

ERMELO Voetbalclub DVS'33 Ermelo telt zo'n 1300 leden en is daarmee grootverbruiker van energie en elektriciteit. De club is na een energiescan aan de slag gegaan met besparingen en investeert voor zo'n twee ton aan duurzame installaties op het sportpark.

Marco Jansen

De ambitie van DVS'33 om te verduurzamen is ontstaan in 2015, toen bekend werd dat de teruggave op de ecotax aan het eind van dat jaar voor sportclubs beëindigd zou worden. In plaats daarvan heeft het ministerie van economische zaken een subsidieregeling bedacht om te verduurzamen. De EDS (energiebesparing en duurzame energie sportclubs) betekende voor DVS'33, dat de energierekening betaalt via de Stichting Sport Ermelo, een subsidie van vijftien procent op de materiaalkosten. De aanvraag werd in februari 2017 goedgekeurd. Uit de energiescan van adviesbureau Sportstroom worden acht aanbevelingen doorgevoerd. Ledverlichting op de velden, isolatie, warm water, cv met goed afgestelde cv-installatie, een energiezuinige boiler en slimme pompen die draaien naar energiebehoefte. Verder 160 zonnepanelen op het tribunedak, ledverlichting in het hoofdgebouw met sensorschakeling en een luchtbehandelingskast in het clubhuis voor warme lucht in de kantine. Eind oktober is begonnen met de veldverlichting, de overige installaties volgen in de weken er na. Arnold van Oudheusden, bestuurslid accommodatie en beheer, heeft het plan met de commissie duurzame energie binnen DVS, de SSE, Sportstroom en de gemeente uitgewerkt. Hij spreekt van een goed proces. Resultaat is een bruto investering in acht initiatieven van 205.000 euro (exclusief BTW). 25.000 euro komt uit de EDS-subsidie en de gemeente heeft de bedragen van het meerjarenonderhoudsplan a 18.000 euro naar voren gehaald.

De club moet zelf een investering doen van 162.000 euro. Deze wordt gefinancierd met leningen van de gemeente en de Rabobank voor in totaal 140.000 euro, een donatie van het Rabobank Stimuleringsfonds a 10.000 euro en een eigen inleg van 12.000 euro door DVS'33. Alle investeringen verdienen zichzelf terug, betoogt Van Oudheusden. ,,Ledverlichting gaat wel 20 tot 25 jaar mee, de huidige conventionele gasontladingslampen maar een paar jaar. Die lampen verbruiken 2400 watt per uur en ledverlichting maar 1600 watt. Dat is een besparing van 8.000 tot 10.000 euro op jaarbasis. De zonnepanelen op de tribune leveren ongeveer 3.000 euro per jaar op. De totale besparing bedraagt in theorie 20.000 euro per jaar. Dat betekent dat het ongeveer acht jaar duurt voor alle installaties zijn terugverdiend, daarna beginnen wij geld te verdienen door een veel lagere energierekening.''

Daarbij komt dat de club ook een stimulering duurzame energieproductie (SDE+) subsidie krijgt voor exploitatie stroomopwekking zonnepanelen. Deze kan, afhankelijk van de energieopbrengst, in vijftien jaar oplopen tot maximaal 52.000 euro.'' Van Oudheusden (69) was vroeger bouwkundig projectleider in ziekenhuizen en was o.a. tien jaar bezig met een nieuw Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Nu geeft hij de duurzame ambities van DVS vorm.

,,We willen bijdragen aan de ambitie van de gemeente om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn'', zegt Van Oudheusden.