• De Harderwieker Sienterkloas Stichting organiseert altijd strooiavond in de stad

    eigen foto

Eén Sinterklaasfeest, twee stichtingen

HARDERWIJK Wie wil weten wat er is te doen de komende Sinterklaastijd, vindt geen overzicht van alle activiteiten bij elkaar. Niet op websites, niet in de huis aan huis verspreide 'Harderwijk Winterstad'.

 

Mieneke Braakman

De Stichting Vrienden van Sinterklaas Harderwijk en de Harderwieker Sienterkloas Stichting houden al jaren hun eigen festiviteiten in de stad. Beide stichtingen hebben hun eigen programma en hun eigen sponsors.

De één organiseert de intocht, de ander de uittocht. De één heeft het programma met de intocht, het Pietenhuis en Pietenpark op de website sinterklaasharderwijk.nl  en in het krantje 'Harderwijk Winterstad' staan. De ander maakt de strooiavond, het grote gratis Sinterklaasfeest in het Dolfinarium, een voorleesmiddag in de bibliotheek en het uitzwaaien van Sint en zijn Pieten bij de Haven,  bekend op de Facebookpagina Harderwieker Sienterkloas Stichting. 

 

BURGEMEESTER De meest bekende organisator van het Sinterklaasfeest is de Stichting Vrienden van Sinterklaas, in 2006 voortgekomen uit de voormalige winkeliersvereniging. Ze hebben ook veruit de meeste sponsoren. De gemeente verwijst op haar site alleen naar de website van deze stichting. Maar burgemeester Harm Jan van Schaik is wel persoonlijk bij de activiteiten van beide stichtingen aanwezig. De Harderwieker Sienterkloas Stichting werd 15 jaar geleden opgericht door Leendert Foppen, Bert van Bijsteren en Goossen Luytjes. Maar het begon al  veel eerder, vertelt Luytjes. ,,Wij zijn familie van de overleden Aart Foppen. Dáár is het begonnen. Als jongen van twaalf was ik al Piet op het bedrijfsfeest van Scheer en Foppen. In de loop der jaren huurden steeds meer bedrijven ons in, evenals gehandicapteninstellingen. Daar gaan we gratis heen.''

STROOIAVOND Inmiddels zijn er 25 Pieten op de strooiavond in de stad. ,,En daaromheen nog een hele vracht vrijwilligers. Mijn vrouw Jolanda zorgt bijvoorbeeld voor de kleding.'' Naast de instellingen en bedrijven, organiseert de stichting elk jaar een groot Sinterklaasfeest in het Dolfinarium. ,,Het ene jaar voor de kinderen, het andere jaar voor de oudjes. Zo willen we het vieren van Sinterklaasfeest voor iedereen mogelijk maken.'' Ook besloten ze, om Sint en zijn Pieten uit te zwaaien bij de haven. ,,We vonden het maar niks, dat ze met stille trom vertrokken.''

 

OPBRENGST De opbrengsten van de Harderwieker Sienterkloas Stichting gaan naar plaatselijke goede doelen, die van de Stichting Vrienden van Sinterklaas gaan naar de organisatiekosten. Woordvoerder Bert Kaasschieter: ,, Wij doen de intocht. Zo'n dag kost 25.000 euro. Honderd Pieten die ook gevoed moeten worden, beveiliging, EHBO, het schminken, de inrichting van het Pietenpark, noem maar op.'' Wordt het geen tijd dat beide stichtingen samen gaan werken? Kaasschieter: ,,Wat mij betreft wel. Er zijn gesprekken gaande.'' Luytjes wil hierover nog niets kwijt. Beide stichtingen zijn het er in ieder geval wel over eens dat Piet zwart blijft.