Eerste successen Stadslab Harderwijk

HARDERWIJK Vorig jaar september is het Stadslab Harderwijk van start gegaan. Het Stadslab ondersteunt bedrijven en studenten van idee tot opdracht en heeft als doel onderzoeken door studenten voor bedrijven en organisaties op de Noordwest-Veluwe te stimuleren en te begeleiden. Inmiddels zijn twaalf studenten bij het Stadslab ingezet voor elf opdrachten van negen opdrachtgevers. De studenten komen van zes verschillende opleidingsinstituten. Tegelijkertijd worden al studenten en onderzoeksopdrachten geworven voor de tweede helft van dit jaar.

Werkwijze Stadslab

Het Stadslab haalt onderzoeksvragen op bij ondernemingen en denkt mee met de opdrachtgever. Indien nodig wordt de vraag vertaald naar een concrete opdracht. Het Stadslab ontzorgt de opdrachtgevers. Het legt en onderhoudt contacten met potentiële opdrachtgevers en Hbo-instellingen en universiteiten. Het Stadslab biedt de mogelijkheid te experimenteren zonder grote risico's voor de opdrachtgever. Het organiseert kennisuitwisseling van de experimenten en de post Hbo Ondernemersleergang Bedrijfskunde per september 2015.

Het Stadslab neemt een groot deel van de begeleiding van de studenten over. De projectmanagers van het Stadslab denken mee over het scherp krijgen van de opdracht, de uitvoering van het onderzoek, hulp bij het formuleren van teksten, leren presenteren, persoonlijke ontwikkeling; en laat studenten onderzoeken met elkaar bespreken en de verdieping zoeken. In het Stadslab komen de studenten, vanuit verschillende disciplines en opleidingen, bij elkaar.

Samenwerking met de Diamant

In samenwerking met de Diamant van Midden-Nederland, een regionaal initiatief tussen ondernemers, onderwijs en overheid zal het Stadslab de verkregen kennis verspreiden. Op deze manier verstevigt de innovatiekracht van de regio. Netwerkbijeenkomsten zijn hiervoor een beproefd instrument. De eerst volgende bijeenkomst is op 28 mei aanstaande. Dan organiseert Stadslab Harderwijk een stage-/afstudeermarkt waar de mogelijkheid wordt geboden voor een ontmoeting tussen studenten en ondernemers. Hier kunnen studenten solliciteren op vacatures van opdrachtgevers. Voor meer informatie is de www.stadslabharderwijk.nl te bezoeken. Het wekelijks weblog geeft inzicht in de werkzaamheden, connecties en activiteiten van Stadslab Harderwijk.