• Tünde Snijders

Energieclub Endura sterk van start

HARDERWIJK De nieuwe energiecoöperatie Endura-Harderwijk is woensdag sterk van start gegaan. Ruim zestig leden en belangstellenden waren aanwezig op de eerste ledenavond in gebouw Californië aan de Deventerweg. Voorzitter Siward Zomer van de landelijke koepel ODE Decentraal gaf uitleg over de voordelen van een energiecoöperatie voor de leden en voor de Harderwijkse gemeenschap als geheel. Endura zelf profiteert als lid van deze organisatie van de kennis van de nu 261 andere Nederlandse energiecoöperaties.

Voormalig Rabo-directeur Wim Sederel maakte bekend dat Harderwijkers en Hierdenaren vanaf 1 november via Endura voordelig groene energie kunnen afnemen via De Duurzame Energie Unie. Sederel gaf een toelichting op de projecten waarmee hij als directeur van Endura al concreet bezig is. Zo hoopt Endura eind dit jaar tweeduizend eigen zonnepanelen te hebben geplaatst op een dak van het Bouwinfrapark. Met manege Rantrime in Hierden zijn vergevorderde plannen voor zonnepanelen waarin omwonenden uit Hierden, Frankrijk en Stadsdennen kunnen participeren. Overleg met de Vereniging voor christelijk onderwijs is er over een lessenpakket, maar ook over investeringen in duurzame energie op scholen.

BESTUUR Voorzitter Ruud Mantingh presenteerde het bestuur van Endura. Daarin zitten onder andere ondernemer Henry Staal, energiewetenschapper Sander Fijn van Draat, techniek- en ervaringsdeskundige Doeko Hekstra en financieel specialist Brigitte Nugteren.

STARTAVOND Endura onderhoudt vanaf dag één nauwe contacten met de gemeente, onder andere over eventuele windmolens op Lorentz. Wethouder Pieter Teeninga toonde belangstelling op de startavond, waar verder een zeer divers gezelschap van betrokken Harderwijkers, ondernemers, politici en deskundigen aanwezig was. Endura heeft inmiddels een werkgroep opgestart om mee te praten over zonnepanelen in de nieuwe geluidschermen langs de A28. Ook daar kunnen omwonenden straks wellicht aandeelhouder worden.

Lid worden van ENDURA kan via de website www.endura-harderwijk.nl en kost voor particulieren 25,00 euro per jaar. Bedrijven betalen iets meer.