• Mons deelt onder toeziend oog van de jury de bekers uit aan Freddy Eikelboom en Martin de Zwaan (r).

    Harry Schipper

Ermeloërs winnen Harderwijkse kampioenschappen palingroken

HARDERWIJK De jaarlijkse Harderwijkse kampioenschappen palingroken zijn zaterdag tijdens de gecombineerde Visserijdagen en Aaltjesdagen met overmacht gewonnen door de Ermeloër Freddy Eikelboom. Zijn oom Martin de Zwaan, eveneens uit Ermelo, werd tweede.

Harry Schipper

 

De eerste uit Harderwijks afkomstige roker Arie Sponselee moest genoegen nemen met de een derde plek. Aan het kampioenschap, dat plaatsvond aan Havendam, vlakbij de visafslag, namen zaterdag in totaal 23 rokers deel.Ze hadden het moeilijk, want jurylid én visser Jan Wormsbecher van de HK173 had speciaal voor de rookwedstrijd elke roker voorzien van vijf niet zulke dikke lijnalen. ,,Lastiger om te roken dan kweekaal", wist organisator Anne Mons, die dankzij veel sponsoren de rokers ook had voorzien van tientallen kilo's paling, zalm, makreel en rode poon. Dat laatste visje mochten de wedstrijddeelnemers na het roken gratis uitdelen aan het publiek. De andere vis werd na het roken verkocht: de opbrengst ging in zijn geheel naar de Stichting Vischafslag.

 

ZOUTGEHALTE Winnaar Freddy Eikelboom leerde het roken de afgelopen tien jaar van zijn oom Martin de Zwaan, die in eerdere edities van het palingrookkampioenschap al tweemaal eerder met de eerste prijs naar huis ging. De jury, waarin naast Ria Jansen van de HK7 en juryvoorzitter Peter Ristjouw ook wethouder Christianne van der Wal zitting had, prees beide winnaars om de smaak van hun palingen. Vooral over het zoutgehalte waren ze vol lof. ,,Precies goed", vond Van der Wal, die vlak voor de jurering nog even een spoedcursus gerookte-paling-jureren had gevolgd. ,,Je kijkt naar de kleur en je let erop dat de buik niet teveel open staat, want dat is niet goed. En verder proef je natuurlijk of de paling gaar is en niet te zout", aldus de kersverse palingdeskundige. Over de manier van roken wilden de winnaars niet veel kwijt. Waar andere rokers nauwlettend het zoutgehalte in de gaten houden van het pekelwater waarin de palingen tevoren worden gedompeld, wees Eikelboom naar dezelfde blauwe emmer water waarin hij en zijn oom de wedstrijdpalingen hadden gegooid. ,,Daar hebben we gewoon een paar scheppen zout in gedaan", verklaarde de winnaar. En, wijzend naar de meter op de grote zwarte rookkast: ,,De temperatuur, daar kan ik je niets over vertellen, want de meter is stuk. We deden het gewoon op gevoel."

BEKER Ook Harderwijker Adrie Kruizer won een beker. omdat hij de Harderwijkse vlag op zijn rookkast had geschilderd. ,,Hij heeft hiermee onze stad uitstekend gepromoot", oordeelde de jury, die kennelijk ook net een spoedcursus citymarketing van de wethouder had gevolgd.

 

De Aaltjes- en Visserijdagen trok dit jaar meer bezoekers dan voorgaande jaren. ,,We denken zo'n vijftigduizend", schat Aaltjesdagen-voorzitter Henk Vermeer. ,,Door de spreiding van de vele activiteiten door de stad heen, hadden de mensen gelukkig weinig last van de drukte." Vermeer blikt tevreden terug: ,,Het was super!"