• Wethouder Jan van den Bosch heeft het waterkunstwerk in werking gesteld op het Raadhuisplein

    Wijnand Kooijmans

Ermelo heeft bedriegertjes

 

ERMELO Een bijzonder moment. Zo omschreef wethouder Jan van den Bosch de druk op de knop waarmee hij het waterelement op het Raadhuisplein in werking stelde. Voor eventjes overigens: direct daarna werd weer aan de slag gegaan met het verrichten van de laatste werkzaamheden.

 

Wijnand Kooijmans

 

Het waterkunstwerk bestaat uit twee fonteinen en acht zogenaamde 'bedriegertjes' die op onverwachte momenten en plaatsen water doen opspuiten. De plaatsing is onderdeel van de herinrichting van de Stationsstraat en het Raadhuisplein. Voor het kunstwerk is een maximaal bedrag van 130.000 euro uitgetrokken. Wethouder Van den Bosch verwacht echter dat de werkelijke kosten een flink stuk lager uitvallen.

 

VANDALISME Het geheel is in de grond verwerkt waardoor de kans op vandalisme minder is. Maar ook kan het plein, indien het kunstwerk is uitgeschakeld, voor andere doeleinden worden gebruikt zoals de weekmarkt of een evenement. De fonteinen staan symbool voor de pauw zoals deze steeds terugkomt in het logo van de gemeente. De bedriegertjes vormen het speelse element. Het geheel moet de aantrekkingskracht van het plein vergroten maar ook zorgen voor een betere sfeer en beleefbaarheid van het plein. Daarnaast kunnen spelende kinderen zich uitleven bij de bedriegertjes.

 

CONCURENTIE De herinrichting van de Stationsstraat en het Raadhuisplein moet de concurrentiepositie van Ermelo ten opzichte van de omringende plaatsen versterken. Onderdeel daarvan maakt ook de verplaatsing van de weekmarkt uit. Het aantal bezoekers is sindsdien gestegen waarnaast ook de gezelligheid volgens Van den Bosch is toegenomen.In de avonduren is het kunstwerk verlicht. In de wintermaanden wordt het uitgeschakeld. Door de verlichting moet dan echter wel de indruk worden gewekt dat de fontein nog actief is. Bij het in gebruik stellen van het kunstwerk nam Van den Bosch de gok door de bedriegertjes te lopen. Een nat pak bleef hem bespaard.