• Gemeente Ermelo

Ermelo neemt afscheid van oud-wethouder Heutink

ERMELO Tijdens de raadsvergadering in Ermelo is afscheid genomen van raadslid Ester Heutink (CDA). Zij is sinds kort wethouder in Enkhuizen.

Wijnand Kooijmans

Burgemeester André Baars noemt het opmerkelijk dat in een jaar tijd tweemaal afscheid moet worden genomen van haar. Eerder dit jaar was dit als wethouder, nu als raadslid. Heutink werd in 2006 gekozen in de Ermelose raad en in 2010 herkozen. Toen werd zij ook fractievoorzitter van het CDA, lid van het werkgeversoverleg en voorzitter van de commissie ruimte. In deze laatste rol moest zij vooral regelmatig hard optreden om te bereiken dat vergaderingen niet doorgingen tot na twaalf uur 's nachts. Hetgeen overigens nog steeds moeite kost.

Van 2014 tot 2018 was Heutink wethouder. Na de verkiezingen keerde het CDA niet terug binnen het college van burgemeester en wethouders en nam Heutink zitting in de raad. Iets wat best lastig is volgens burgemeester Baars. Als wethouder heeft men nu eenmaal meer kennis van dossiers dan een gemiddeld raadslid.

Huidig fractievoorzitter Sarath Hamstra prees eveneens de indrukwekkende staat van dienst van Heutink. Die ook elders in het land niet onopgemerkt is gebleven door het verzoek vanuit Enkhuizen daar wethouder te worden. Hamstra prees vooral het gegeven dat Heutink het gezin altijd boven de politiek heeft gesteld.

Heutink zelf gaf aan dat het niet gaat om het winnen van een debat of het aanvaard krijgen van een motie. Maar dat het belangrijkste is dat de inwoner recht wordt gedaan. Besluiten moeten ten goede komen aan de burgers. Een raadslid zit er in haar ogen niet voor zichzelf.