• Jan van de Kok
  • Jan van de Kok
  • Jan van de Kok
  • Jan van de Kok

Expositie Eye in Eye in Stadsmuseum Harderwijk

HARDERWIJK De Harderwijkse fotograaf Henk Merjenburgh laat in zijn expositie Eye in Eye bezoekers op een hele bijzondere manier in contact komen met een aantal mensen die hij tijdens zijn twee weken durende fotoshoot in de bedevaartsplaats Varanasi in India, ontmoette. De expositie is van 8 april tot en met 1 juli te zien op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum Harderwijk.

In de jaren negentig reisde de uit Harderwijk afkomstige fotograaf Henk Merjenburgh voor het eerst door India. In het noorden bezocht hij de stad Varanasi , een bijzondere stad waar hij zich direct thuis voelde. Het is de meest heilige stad voor de Hindoes en dat voelde hij. De sfeer is er anders dan in andere delen van India. En dan met name het gedeelte langs de heilige Ganges rivier. Daar spelen zich de hele dag bijzondere taferelen en rituelen af. De bedevaartsplaats Varanasi (ook bekend als Benares) is vooral bekend om haar ghats. Dit zijn de trappen die naar de Ganges leiden. Langs de rivier zie je mensen baden, de was doen, tandenpoetsen, zich scheren en hun naasten cremeren én in de Ganges schuiven. Dit allemaal op 20 meter afstand van elkaar. Tegelijkertijd varen er continu (motor)bootjes over de Ganges en komt ook het rioolwater terecht in de rivier.

Onlangs ging Henk terug naar India om er een fotografisch kunstproject op te zetten. Hij legde het leven vast langs de ghats van Varanasi en laat in zijn expositie Eye in Eye bezoekers op een hele originele manier in contact komen met een aantal mensen die hij tijdens zijn twee weken durende fotoshoot ontmoette.