• gemeente Ermelo

Fietspad Speulderveld heropend

ERMELO ,,Op de website staat 'Ermelo fietsparadijs'. Maar willen ze dat waarmaken dan moet er nog wel het nodige gebeuren." Dat zegt de man van een echtpaar dat een rustplek heeft gevonden op het bankje op hoek van het Speulderveld met het Hessenmeer in Speuld.

Wijnand Kooijmans

Het is wat betreft de man slecht gesteld met het onderhoud van de fietspaden in de gemeente Ermelo. Vooral het fietspad over de Poolse Allee ligt er bedroevend bij, zo vindt hij. Als goed voorbeeld noemt hij het fietspad langs de Schapendrift tussen de Stakenbergweg en het station Hulshorst.

GRIND ,,Wat is dat voor grindachtig goedje?", vraagt hij zich af, kijkend naar het vernieuwde fietspad dat korte tijd daarna officieel in gebruik wordt genomen. ,,Daar valt nog wel een keertje iemand op." Zijn ongenoegen is zo groot dat het plan een boterhammetje te eten er bij inschiet.

VAART Hij heeft niet gehoord dat in de commissie wethouder Leo van der Velden aangaf dat Ermelo vaart gaat maken als het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van de fietspaden. Want het onderhoud is te lang blijven liggen erkent hij grootmoedig.

Het fietspad Speulderveld, waar ook veel scholieren gebruik van maken, heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Het twee meter lange fietspad is verbreed naar twee meter. Ook is een deel van het fietspad verlegd naar de nieuwe rotonde bij het terrein van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie aan de Beek. Naast paardensporters kunnen nu ook fietsers een veilige oversteek maken van en naar de hei via de N302.

GRAUWACKE Omdat het fietspad door het kwetsbare Natura 2000 gebied loopt, is er gekozen voor een goed berijdbaar half verhard fietspad. Het is aangelegd met 'Grauwacke', een mengsel van zandsteen en leem. Het is een natuurlijk en onderhoudsvriendelijk product dat, zo is de gemeente van overtuigd, prima past in het heidegebied. Voordeel is dat het materiaal geen nadelige effecten heeft op reptielen, insecten en andere diersoorten zoals hagedissen, salamanders, padden en kikkers. Bovendien laat het regenwater door wat de flora en fauna van het heidegebied ten goede komt.

Het fietspad werd heropend met een fietstocht van de Hessenmeer naar de KNHS. Wethouder Leo van der Velden was één van de fietsers en  mocht zich begeleid weten door een groep ruiters te paard, onder wie zijn collega wethouder Hans de Haan.

PAKKET Het opknappen van het fietspad is onderdeel van een pakket maatregelen om het gebied rondom De Beek te verbeteren. Het gaat dan om de verkeersveiligheid, bereikbaarheid, recreatie en toerisme, duurzaamheid en natuurontwikkeling. De kosten komen voor rekening van de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo en de KNHS.