• Roy Beusker

Flinke schenking BankGiro Loterij aan Stadmuseum Harderwijk

HARDERWIJK Feest voor vijf Gelderse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Onder meer Stadsmuseum Harderwijk ontvangt een bijdrage van 350.000 euro voor het vernieuwen van de permanente tentoonstelling. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiroLoterij.

In Stadsmuseum Harderwijk is de diverse geschiedenis van Harderwijk te ontdekken. Stadsmuseum Harderwijk wil de permanente tentoonstelling van de stadsgeschiedenis aanpakken met nieuwe presentatietechnieken en interactiviteit. Objecten die verbonden zijn aan de stadsgeschiedenis vinden een fysieke plek in de stad. Zo vertelt het museum de verhalen van de stad ook in de publieke ruimte. Met de bijdrage van 350.000 euro van de BankGiro Loterij kan het museum die ambitie realiseren.

KOERSWIJZIGING Harderwijk is altijd een stad van passanten geweest, een 'stop over' voor mensen die er korte of langere tijd bleven. Dat vormt een stad, het geeft karakter. Harderwijk zit daardoor bomvol verhalen. Stadsmuseum Harderwijk wil een nieuw verhaal in de stad van verhalen zijn, een passant in de stad van passanten.

Het Stadsmuseum Harderwijk startte in 2013 een ingrijpende koerswijziging. Met het succes van de wisseltentoonstellingen en de vorig jaar geopende dependance, het Marius van Dokkum Museum, wordt de kloof met een belangrijk onderdeel van het Stadsmuseum Harderwijk steeds groter. De presentatie van de stadsgeschiedenis valt steeds meer uit de toon.

In samenwerking met bureau XPEX Experience Experts is een concept ontwikkeld waarin het karakter van Harderwijk tot leven komt in een totaalconcept dat van de begane grond tot de zolder én in de stad wordt doorgevoerd. ,,De rol van een museum in de stad is veel meer dan een bewaarplaats en een toonzaal. Wij willen het kloppend hart van Harderwijk zijn waar verleden en heden samenkomen en waar bezoekers kunnen zien hoe het verleden de huidige moderne stad Harderwijk heeft gevormd. Met de nieuwe presentatie willen we de beleving van de stad intensiveren. Het is de 'trigger' om de stad in te gaan, of juist een afsluiting van een stadsbezoek waarin bezoekers op een moderne, attractieve wijze alle highlights uit de geschiedenis zijn tegengekomen. De nieuwe artistieke vertelling en de wisselexposities in het museum krijgen hetzelfde van gevoel van kwaliteit en verrassing." 

Naast de bijzondere schenking aan Stadsmuseum Harderwijk ontvingen in Gelderland ook vier vaste partners van de loterij, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Arnhem, Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, een bijdrage.

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar.Schenkingen van de BankGiroLoterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.