• (Archieffoto ter illustratie).

    Havenfestival IJmuiden

Foppen Harderwijk fuseert met Klaas Puul van de garnalen

HARDERWIJK Foppen Paling en Zalm, één van de grootste werkgevers in Harderwijk, gaat fuseren met Klaas Puul BV uit Volendam. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend. De aandeelhouders van beide bedrijven bereikten maandag een akkoord over de voorgenomen fusie, één van de grootste binnen de visverwerkende industrie. ,,Met het samengaan van deze twee mooie organisaties hebben wij een sterkere positie en kunnen wij onze klanten nog beter bedienen. Door onze gezamenlijke kennis en ervaring toe te passen in onze processen kunnen wij nog beter inspelen op de marktwensen en -kansen", zo laat André van der Padt in een persverklaring weten.

Harry Schipper

Van der Padt gaat als de nieuwe CEO het nieuwe bedrijf leiden. De beide bedrijven gaan straks verder onder de naam 'Dutch Seafood Company'. De Harderwijkse directeur Jan Foppen legt uit waarom de fusie nodig is: ,,Zo hebben wij een grotere innovatiekracht en toegang tot een veelzijdig aanbod op de wereldmarkt.

Hierdoor kunnen wij onze klanten ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zalm- en garnalenproducten blijven bieden." Ook de huidige CEO van Klaas Puul klinkt enthousiast over de voorgenomen fusie. ,,Onze nieuwe productiefaciliteiten voor de verwerking van garnalen in Volendam en Edam bieden de combinatie flexibiliteit en extra productiecapaciteit, waardoor er ruimte is voor verdere ontwikkeling van ons product- en klantportfolio op zowel nationaal als internationaal niveau." Foppen Paling en Zalm is in Nederland bekend van – de naam zegt het al – de verkoop van gerookte paling en zalm. Het bedrijf heeft twee productielocaties op het Harderwijkse industrieterrein Lorentz: aan de Daltonstraat en de Galvanistraat. Recentelijk werd ook een kantoorpand aan de Fahrenheitstraat aangekocht en in gebruik genomen. In Harderwijk werken 142 mensen met een vast dienstverband.

Foppen heeft ook een productielocatie in Griekenland, waar nog eens 255 mensen werken. Het bedrijf viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Het heeft een jaarlijkse omzet van zo'n 150 miljoen euro. Klaas Puul uit Volendam is ook geen onbekende: het houdt zich al vijftig jaar bezig met de verwerking van verse visproducten in Europa, van vangst en verwerking tot aan levering bij – vooral – supermarkten. Het bedrijf verwerkt uiteenlopende visproducten, maar merendeels fruits de mer, rivierkreeft, gerookte zalm én natuurlijk garnalen. Die worden in de meest uiteenlopende soorten overal ter wereld gevangen en gekweekt. De lekkerste soort – al is dat een kwestie van smaak – komt natuurlijk uit de Noordzee: de Hollandse garnaal (die in België trouwens de grijze garnaal heet). Klaas Puul heeft behalve in Volendam en Edam ook productievestigingen in België, Duitsland, Denemarken en Marokko. Het bedrijf heeft een jaaromzet die in de buurt komt van 175 miljoen euro. Naar verwachting kan de fusie al in augustus zijn beslag krijgen. Voor het zover is, moet eerst nog de Ondernemingsraad haar goedkeuring aan het voornemen geven. En ook de Autoriteit Consument en Markt moet de fusie nog goedkeuren.