• Foto ter illustratie

    archieffoto

Fruit voor basisscholieren

HARDERWIJK Met het overhandigen van het eerste schoolfruit aan directeur Erik Vis van basisschool De Bogen verrichtte wethouder Marcel Companjen deze woensdagmorgen de officiële start van het wekelijks verstrekken van (minimaal twee stuks) fruit aan alle leerlingen van de basisscholen in Harderwijk en Hierden.

Harry Schipper

En dat zijn er meer dan vijfduizend. Alle leerlingen van De Bogen namen daarna zo goed als tegelijk de eerste hap van hun appel, peer, kiwi of banaan. Leerlingen van groep 3 en 4 gingen vervolgens aan de slag om te leren hoe ze zelf gezonde traktaties kunnen maken. Op het menu prijken ook (stukken) ananas en wortels, ook al is dat geen fruit, maar groente. Op voorstel van het CDA is in het coalitieakkoord afgesproken om in ieder geval tot en met 2021 de basisscholen in de gemeente te voorzien van fruit. Hiervoor heeft de gemeente per jaar 50.000 euro uitgetrokken.

De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Gezonde eetkeuzes maken hoort daarbij. En het uitdelen van schoolfruit helpt mee om een gezonde keuze normaal te maken, zo laat de gemeente in een persbericht weten. De vijftig mille die de gemeente Harderwijk betaalt aan het schoolfruitprogrammma is een aanvulling op het bestaande EU- schoolfruitprogramma.

Daarbij kregen de deelnemende scholen - vorig jaar twaalf van de 23 scholen, maar inmiddels meer - twintig weken lang drie ochtenden in de week fruit uitgereikt. Dat kan vanaf nu dus zo'n zestien weken langer. Aan het gemeentelijke programma doen 22 van de 23 basisscholen in de gemeente mee. Als tegenprestatie is afgesproken dat de scholen meedoen aan de activiteiten van JOGG. eze afkorting staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. De organisatie GA! Harderwijk coördineert de actie. Het fruit wordt geleverd door de lokale groothandels Bidfood/Van de Mheen en Smink AGF.