• Voorzitters Groot Sypel.

Gebied Groot Sypel flink op de schop

HARDERWIJK Het dagelijks bestuur van Harderwijk heeft vrijdag ambitieuze toekomstplannen voor Groot Sypel bekendgemaakt. Het gebied tussen de spoorlijn, Stationslaan, Verkeersweg en Hoofdweg moet 'hét sporthart van Harderwijk' worden, vindt sportwethouder Christianne van der Wal. ,,We vinden sport héél belangrijk. Daarom gaan we het gebied en de sport sterker maken en meer zichtbaar", legt ze uit.

Harry Schipper

,,Tegelijk krijgt het een plek in het sociaal domein, een plek waar wat te doen is en Harderwijkers graag komen." De ideeën en (nog lang niet uitgewerkte) plannen zijn zó veelomvattend en kosten - als alle ideeën en droomscenario's worden uitgevoerd - zeker vele miljoenen euro's, dat ze daarom worden opgedeeld in heel veel stappen, waarvan de laatste pas over een jaar of vijftien , dus tegen het jaar 2030 worden gezet.

Van der Wal heeft becijferd dat de plannen bij elkaar zo'n zeven miljoen euro gaan kosten. De plannen staan in de 'Ontwikkelstrategie Groot Sypel Harderwijk' dat is opgesteld door het Zeewoldense landschapsarchitectenbureau Maris.

De gemeente gaf de architecten de opdracht om het gebied beter zichtbaar, beter bruikbaar, diverser en aantrekkelijker te maken. Maris noemt haar plannen zelf een 'campus'; naar analogie van Amerikaanse universiteitscampussen 'een samenhangend parkachtig landschap' waarin ook bebouwing, zoals zwembad De Sypel, Scholen (het CCNV) en sportvoorzieningen te vinden zijn. In Groot Sypel zijn nu onder andere de sportvelden van hockeyclub De Mezen en voetbalvereniging Zwart-Wit '63, de banen van jeu de boulesvereniging De Bieleggers en sportcomplex De Sypel te vinden. Ook poppodium Estrado zit er, naast de schietbanen van Willem Tell. De eerste stap is een herindeling, een soort herschikking van de kunstgrasvelden van hockeyvereniging De Mezen, samen met de voetbalvelden van Zwart-wit en de beachvolleybalvelden. Daarvoor moeten de buitenbanen van De Bieleggers worden verlegd. Hoogste prioriteit hebben de hockeyvelden.

Die worden al volgend jaar aangepakt, omdat de kunstgrasvelden door de landelijke hockeybond zijn afgekeurd. De herschikking biedt kans en ruimte voor de aanleg van een parkachtig deel, wat bereikbaar wordt gemaakt met een nieuw wandel- en fietspad tussen de Badweg en de Vondellaan. Het oude fiets- en wandelpad tussen de Wilhelminalaan en de Catharinakerk aan de Hoofdweg komt door de herindeling van de hockeyvelden te vervallen. Op termijn wil het gemeentebestuur ook het noordwestelijk deel van het gebied aanpakken, waar nu nog de Praxis is gevestigd. Op kaartjes in de Ontwikkelstrategie zie je een mooie open parkachtige ontsluiting vanaf de rotonde Stationslaan-Verkeersweg richting vmbo-school Focus-Spectrum, met ook ruimte voor wat extra woningen en plek om te recreëren. Duidelijke plannen zijn het nog niet. Dat komt vooral omdat de meeste stukken grond geen openbare ruimte zijn, maar in eigendom van bedrijven of particulieren. Over al deze plannen moet de gemeenteraad zich (voor het zomerreces) eerst nog uitspreken.