Gebruiksvriendelijke app tegen eenzaamheid

ERMELO Stel dat je graag een potje wilt biljarten of kaarten, maar geen van de vrienden is beschikbaar. Of er is überhaupt niemand beschikbaar met wie je dit zou kunnen doen. Dan biedt de nieuwe Klup app wellicht een leuke en passende uitkomst. Zaterdag vond de lancering van deze bijzonder gebruiksvriendelijk app die mensen met elkaar in contact brengt plaats.

Arda Konings

Plaats van handeling was Van Zaanen Telecom aan de Stationsstraat 30 in samenwerking met de plaatselijke Rode Kruis afdeling. Een primeur voor Ermelo. Met als uiteindelijke doel, een gebruiksverspreiding over heel Nederland. Voorzitter van het Rode Kruis Mariëtte Raap is enthousiast en blij met de makkelijk bedienbare app, die waarschijnlijk vooral ook door veel senioren gebruikt gaat gaan worden maar evengoed voor alle leeftijden geschikt is. 

EENZAAMHEID ,,Uit de statistieken van het CBS blijkt dat er zo'n twee miljoen mensen in ons land zijn die te kampen hebben met eenzaamheid. Dat worden er trouwens steeds meer. Ook hier in ons behoorlijk vergrijzende dorp. Voor het Rode Kruis die zelfredzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, bracht een en ander onze penningmeester op het lumineuze idee mensen met elkaar in contact te laten komen via een app. Puur gericht op gezelligheid. Eenzame mensen zijn immers moeilijker te bereiken, gaan weinig naar buiten en hebben weinig contacten en of, vrienden. Dat is een droevige zaak, toch?" 

 Er werd samenwerking voor nadere idee ontwikkelingen gezocht met Michelle Wolters en Michiel van den Berg van kluppen.nl De technische mannen van bedrijf Smapp ontwikkelde uiteindelijk de app die gratis te downloaden is via de App- en Playstore op tablets en smartphones. ,,Daarna is het een kwestie om op simpele wijze een profiel aan te maken, met of zonder foto. Je geeft aan wat je leuk vindt, wat je hobby's zijn", legt Mariette al scrollend door de app heen, uit. ,,Je kunt je leeftijd en woonplaats en of de omgeving aangeven waar je naar iemand zoekt. Een kaartje leggen, spelletje doen, kopje koffie met iemand drinken of een leuke fietstocht maken, samen een kerkdienst bezoeken. Noem maar op. De mogelijkheden zijn legio. Dan wordt je uiteindelijk aan iemand gematcht wiens profiel je kunt bekijken en kun je swipen met duimpje omhoog of duimpje omlaag.

KEUS Dan kan nog altijd de keus gemaakt worden of je met die persoon eerst wat gaat chatten en iets wilt gaan ondernemen en/of af te spreken. De app is uiteraard niet bedoeld voor relatiebemiddeling." Toch weten sommige senioren nog niet zo goed hoe ze met hun tablet of smartphone om moeten gaan. Mariëtte: ,,Daarom zijn we ook blij met de samenwerking met Christiaan van Zaanen, Telecom. En toch wel bijzonder dat het startsein voor deze app hier in Ermelo plaats vond. Maar het belangrijkste is dat de app nu vooral landelijke bekendheid gaat krijgen en zich als een olievlek gaat verspreiden. We hopen dat het veel gedownload gaat worden en dat de mond-tot-mond reclame zijn werk gaat doen." 

foto Ermelo had de primeur, want daar vond vorige week de introductie van de Klupper plaats.