• Museum Nijkerk

Gelderse Smaken: voeding en gerechten in acht kleine musea

ERMELO Acht kleine Gelderse musea slaan deze winter de handen inéén en gaan met het thema voeding en gerechten aan de slag. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten is een leuk programma gemaakt voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, voor leerlingen en toeristen.

In de maand december en in de Kerstvakantie staan er diverse leuke activiteiten op het programma. Zo organiseert Museum Nijkerk een speciaal walking dinner op vrijdag 15 december en een proeverij van oude en nieuwe gerechten op zaterdagmiddag 16 december. Museum Het Pakhuis in Ermelo heeft in de kerstvakantie het beleefprogramma voor jong en oud 'Aan tafel koken met de Romeinen', de kinderrondleiding 'De ogen van de Romein zijn groter dan z'n maag' en de kinderworkshop 'De Romeinse keuken'. Woensdagmiddag 3 januari organiseert Museum Nairac in Barneveld een smaakvolle workshop in een 'Barnevelds jasje'.

Verder zijn er exposities die horen bij Gelderse Smaken: in Van 't Lindenhoutmuseum Nijmegen ('Wat de pot schaft' over 150 jaar aan tafel in het weeshuis Neerbosch), Flipje en Streekmuseum Tiel ('Medel, 600 jaar handelsknooppunt. Topstukken uit de Betuwe'), Museum Nijkerk ('Verandering van spijs doet eten over veranderingen van voeding vanaf de Late Middeleeuwen tot nu toe') en Museum Nairac in Barneveld ('Food! Eten in de kunst en design van nu').

Het volledige en actuele programma van alle deelnemende musea hier.

Deelnemende musea zijn Van 't Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Het Pakhuis Ermelo, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Nijkerk, Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld en Flipje en Streekmuseum Tiel.