• Foto: Henk Merjenburgh

Gratis parkeren op proef in Harderwijk

HARDERWIJK - Als de gemeenteraad er op 19 maart mee akkoord gaat mogen - als proef - automobilisten vanaf 20 maart bijna een jaar lang op doordeweekse dagen de eerste twee uur gratis parkeren in de Houtwalgarage en op het parkeerterrein Westeinde aan het Kruithuis.

door Harry Schipper

Beide parkeerlocaties liggen tegen de binnenstad aan. Burgemeester en wethouders hopen dat het gratis parkeren de binnenstad van Harderwijk aantrekkelijker maakt om er vaker te gaan winkelen en boodschappen te gaan doen.

Al langer dringen diverse partijen en winkeliers erop aan om iets te doen aan de parkeertarieven in Harderwijk. Zij denken dat het betaalde parkeren voor veel mensen een blokkade opwerpt om de binnenstad te bezoeken. Die doen liever in omliggende plaatsen als Ermelo, Putten en Nunspeet hun boodschappen, omdat ze daar gratis mogen parkeren.

De 'parkeerproef' moet vooral uitwijzen of het gratis parkeren effect heeft op het aantal bezoekers aan de (winkels in de) binnenstad. De gemeente wil daarnaast weten of zij door de maatregel niet teveel parkeeropbrengsten gaat mislopen. Daarom is het ook een proef, die een jaar duurt. Halverwege, in september, wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de effecten.

Centrummanager Renate Slokker reageert opgetogen op de aangekondigde parkeerproef: "Uiteraard zijn we hier als centrummanagement erg blij mee. We denken hiermee weer een nieuwe, belangrijke stap gezet te hebben om juist ook onze eigen inwoners - en uiteraard ook de inwoners van onze buurgemeenten - vaker een bezoek te laten brengen aan de binnenstad op doordeweekse dagen".

"Doordat de proef ook op vrijdagavond loopt, is dit een mooie impuls voor de koopavond op vrijdag. Die staat namelijk erg onder druk." Slokker wijst erop dat dat de parkeerproef is voortgekomen uit een voorstel van de klankbordgroep parkeren, waarin naast binnenstadbewoners ook ondernemers en het centrummanagement zijn vertegenwoordigd. "De ondernemers en bewoners hebben veel tijd gestoken in het uitwerken van het voorstel. Die samenwerking heeft ertoe geleid dat het bijna één op één overgenomen in het collegevoorstel".

Naast het gratis parkeren omvat de parkeerproef nóg een paar zaken. Zo wordt voor werkers het tarief van de parkeervergunning op de parkeerlocatie aan het Westeinde een jaar lang verlaagt naar vijftig euro. Werkers die liever hun auto willen parkeren aan de Flevoweg krijgen hun parkeervergunning zelfs een jaar lang helemaal gratis. En binnenstadbewoners die voor hun tweede auto een parkeervergunning nodig hebben zijn goedkoper uit: ze hoeven een jaar lang geen opslag van twintig procent te betalen.

De parkeerproef start in maart 2015 en duurt een jaar tot maart 2016. Deskundigen verwachten dat door de parkeerproef de gemeente tussen de 90.000 en 150.000 euro misloopt. Dat is drie tot vijf procent van de totale parkeeropbrengst van 2014, die toen zo'n drie miljoen euro bedroeg. De gemeente heeft voor dit jaar de parkeertarieven niet verhoogd. De parkeervergunninghouders krijgen dit jaar voor het eerst een kleiner vignet in de vorm van een ID-kaart. Het nieuwe vignet maakt het voor stadstoezichthouders mogelijk om geparkeerde auto's voortaan volledig digitaal te controleren.