• Van links naar rechts de bestuursleden Bart Willemsen, Aldrik Westrate en Daphne Visser voor landhuis Oud Groevenbeek

    Wijnand Kooijmans

Groevenbeek klassiek in gevaar

ERMELO Red het eerste jubileum van Groevenbeek Klassiek. Dat is de noodkreet van voorzitter Aldrik Westrate, secretaris Bart Willemsen en muziekcoördinator Daphne Visser. Voor 1 juli moet er nog een bedrag van tussen de vijftien- en twintigduizend euro aan sponsoring binnenkomen om tot een verantwoord besluit te komen het concert doorgang te laten vinden.

Wijnand Kooijmans

De vijfde editie van Groevenbeek Klassiek staat gepland voor 31 augustus. Waarbij wordt gestart met het kinderprogramma, gevolgd door het concert. Waar de eerste editie rond de tweeduizend bezoekers trok kwamen vorig jaar ruim vierduizend bezoekers naar het landgoed Oud Groevenbeek, het decor van het concert.

ROND Het bestuur is volop bezig met de voorbereidingen om het concert rond te krijgen. Het Holland Symfonie Orkest komt. Amanda Key maakte vorig jaar al veel indruk als soliste. Was haar rol toen nog bescheiden, nu is haar een hoofdrol toebedacht. Andere solisten zijn onder meer Hans Vogelzang en Robert Vroenindeweij. .

Het grootste zorgenkind is echter het rond krijgen van de benodigde sponsoring. De Rabobank blijft hoofdsponsor terwijl daarnaast ook de gemeenten Putten en Ermelo bijdragen. Andere sponsoren blijven het concert ook trouw maar er zijn ook sponsoren afgehaakt. Dat maakt dat vooral een beroep wordt gedaan op ondernemers in Ermelo en Putten met sponsoring over de brug te komen. Bedrijven van buiten deze gemeenten zijn uiteraard ook welkom.

VRIEND Ook bestaat de mogelijkheid vriend te worden van Groevenbeek Klassiek. Het voordeel is dat je dan een stoeltje krijgt aangeboden waar bezoekers dit anders zelf moeten meenemen. Uitgangspunt is dat het concert gratis toegankelijk moet blijven voor iedereen. De toegang moet laagdrempelig blijven voor iedereen. Entree heffen doet dit principe geweld aan maar is organisatorisch ook nauwelijks uitvoerbaar. Wel staat er na afloop een collectebus waarin bezoekers vrijwillige bijdragen kunnen deponeren.

Met het concert wil de stichting Groevenbeek Klassiek een breed publiek in aanraking laten komen met een breed scala aan klassieke muziek. Waarbij composities van vrijwel alle beroemde componisten worden uitgevoerd maar ook recentere muziek. Zoals een medley van muziek van Ramses Shaffy. Het kinderprogramma is bestemd voor alle basisscholieren uit Ermelo en Putten.

CONCERT Het concert wordt, zo zegt Aldrik Westrate, ook wel het Prinsengrachtconcert van de Veluwe genoemd. Dit door de unieke combinatie van natuur en cultuur welke de bezoekers wordt geboden. Waarbij een hoogwaardig concert wordt geboden van professioneel niveau. Voor de financiën wil het bestuur geen groot beroep doen op overheden maar op de samenleving.