• Er was zaterdag veel belangstelling voor de fossielenbeurs in Harderwijk.

    Mieneke Braakman

Grote opkomst fossielenbeurs in Harderwijk

HARDERWIJK Meer dan duizend bezoekers togen zaterdag naar de grootste internationale fossielenbeurs in Nederland, 'Paleo Time-NL'. De beurs verhuisde van Ede naar Harderwijk en wordt vanaf nu elk jaar gehouden op het Bouw & Infra Park aan de Ceintuurbaan. De gratis beurs wordt georganiseerd door Fossiel.net-Paleontica, de Werkgroep Fossielen Wageningen en De Paleobiologische Kring, en wordt mogelijk gemaakt door donaties van standhouders en bezoekers.

Mieneke Braakman

Er is heel veel informatie te vinden over het leven op aarde, miljoenen jaren geleden. En ook te zien en aan te raken: fossielen van ver vóór de eerste mens op aarde kwam. Er wordt tentoongesteld, geprepareerd, onderzocht, informatie verstrekt, verkocht en geruild. Ook zijn er lezingen en kinderactiviteiten. Opmerkelijk is de grote belangstelling van gezinnen. Wie alles wil zien en de lezingen en activiteiten wil volgen, komt aan een paar uur te kort. Standhouders, bestaande uit onder anderen verzamelaars uit binnen- en buitenland, maar ook de grote historische musea en onderzoekscentrum Naturalis, zorgen voor een gevarieerd aanbod aan kennis en informatie over de dieren- en plantenwereld in de verschillende aardperioden.

BELANGSTELLING Het boek met dertig kleurendrukplaten 'Verdwenen Werelden' van Marie Hubrecht, een van de mooiste boeken op paleontologisch gebied, oogst veel belangstelling. De bezoekers volgen de route langs de kramen met vele bodemvondsten. Stenen met daarin een klein afdrukje van de eerste planten op aarde, een schedel van een miljoenen oude zeeschildpad die versteend is in een stuk oude kalkzeebodem, vele ammonieten: de bekende slakvormige versteende zeedieren. Sommigen in kalksteen afgedrukt, anderen mooi gepolijst.
Hóe klein ammonieten kunnen zijn, mogen de kinderen zelf ervaren. Uit bakjes met kalkzand proberen ze de allerkleinste ammonieten te vinden. Met een vergrootglas en pincet plukken ze de minuscule fossieltjes uit het zand. Iets verderop kunnen ze het gewicht raden van een horen van de oeros, de grote voorloper van de koe. Kiezen en horens van een oeros en de nog grotere steppewisent, het is indrukwekkend om ze vast te houden en te beseffen dat deze voorouders van de koeien ooit ook hier in Harderwijk op toendra's hebben geleefd, nog vóór de Zuiderzee er was. Er zijn zoveel bodemvondsten gedaan en worden nog steeds gedaan, die iets vertellen over het leven op aarde miljoenen jaren geleden. Fossielen, zoals van een kikker met zijn pootje er los naast, haaientanden, gele doorzichtige amberstukken met daarin een insect, kaakdelen van uitgestorven aarde- en zeedieren.

DROL Bezoekers Jochem en Marlies ontdekken een 140 miljoen jaar oude gefossiliseerde dinosaurusdrol. Gepolijst en wel. ,,Wat heeft die gegeten!'' vragen ze zich lachend af. Marlies ontdekt dan een dier waar ze een hekel aan heeft: de pissebed. Maar dan veel groter, afgedrukt en versteend. Er blijken vele maten van gevonden te zijn.