• animalrights.nl

Gruwelbeelden bij Nederlandse eendenfokkers

ERMELO (ANP) Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt en via RTL Nieuws verspreid, is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

Ook worden de eenden keihard in kratten gegooid door de eendenvangers. Directeur Robert Molenaar van de dierenorganisatie spreekt van ,,misselijkmakende beelden''. Het gaat volgens hem om drie grote Veluwse eendenbedrijven, in Dalfsen, Putten en Epe.

Ook bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, dat de volledige Nederlandse eendensector beheerst, is volgens Molenaar van alles mis. ,,Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden.''

Animal Rights heeft inmiddels de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Ook heeft Molenaar de brancheorganisatie voor de eendensector op de hoogte gebracht van de misstanden.

Volgens de dierenrechtenorganisatie telt Nederland vijftig eendenfokkerijen. Samen houden zij ruim 1 miljoen eenden. Jaarlijks worden er meer dan 8,5 miljoen eenden geslacht in ons land.