• Wiebe van Hoek met zijn camera waarmee hij Nicked opnam. Een vervolg wordt komende zomer opgenomen.

    Harry Schipper

Harderwijker maakt eerste film met veel opnames uit Stadsweiden

HARDERWIJK 'Nicked'. Zo heet de eerste spannende speelfilm van de Harderwijkse filmmaker Wiebe van Hoek. Zaterdag vond de première plaats in het Facilitair Centrum in Harderwijk. Bijzonder? Ja, nou en of, want hij is met vijftien jaar één van de jongste filmmakers van ons land.

Harry Schipper

 

En veelbelovend bovendien: Van Hoek schoot als cameraman niet alleen vrijwel alle beelden, hij schreef ook het script, castte de acteurs en voerde ook nog eens de regie. En, waar uiteindelijk nog het meeste werk in ging zitten: hij 'editte' oftewel knipte en plakte alle beelden aan elkaar tot een logisch én spannend verhaal. Klap op de vuurpijl dan nog: ook voor de behoorlijk zwaar aangezette filmmuziek tekende de Harderwijker, die de composities schreef én uitvoerde. Ook als acteur komt hij nog in beeld, al liet de havo-scholier van het Ermelose Groevenbeekcollege het meeste acteerwerk over aan vijf vrienden en vriendinnen van hem.

 

Wiebe van Hoek mag gerust een veelbelovend multitalent worden genoemd. Vorig jaar oktober eindigde hij bij het 48-uursproject van het Cinekid-festival al eens op een tweede plek. ,,Zelf wil ik cameraman worden", vertelt Wiebe van Hoek, die na zijn eindexamen dit voorjaar multimediatechniek in Harderwijk wil gaan studeren. ,,Ik wil graag films maken, scripts schrijven. Stoer? Och nee, ik vind het gewoon gaaf om dingen in beeld te brengen. Het verhaal vertellen. Op de set staan", aldus Van Hoek, die ook al de nodige ervaring opdeed met rollen in televisiecommercials. ,,Maar toen was ik nog maar elf hoor. Ik moest voor een reclame van Diamant frituurvet  de hele dag patat eten, haha. Al met al was het filmpje drie jaar lang op tv te zien. En op YouTube draait nu nog een promo voor de app Beatstreet van Samsung waarin ik te zien ben."

 

OVERBUURMAN ,,Hoe ik kwam tot de film Nicked? Ik had een verhaal in m'n hoofd en dat heb ik uitgeschreven tot een script, dat ik steeds maar weer herschreef tot wat het nu is." Het scriptschrijven heeft Wiebe van Hoek zichzelf aangeleerd. ,,Er was op school niemand die wat met films deed. Gelukkig heb ik van mijn overbuurman Frank Stokman veel tips en suggesties gekregen." De Harderwijker schreef twee jaar aan het script, voordat hij afgelopen zomer met een stel vrienden de filmopnames ging draaien. Veel opnames maakte hij in zijn eigen wijk Stadsweiden, bij de Jumbo, de strandjes en op het Wolderwijd. Daarbij maakte hij behalve van een Lumix-G80-camera ook gebruik van een drone, die op soms grote hoogte boven het water prachtige opnames maakte.

 

GESTOLEN Nicked is een film van twintig minuten, over een jongen wiens BMX-fiets wordt gestolen. Samen met drie vrienden probeert hij de fiets weer terug te krijgen. De hoofdrollen worden vertolkt door Linda Mietes, Kyra van den Brink en Ricardo Fidom uit Harderwijk en Levi Brands en Julian Assies die samen met Wiebe op Groevenbeek zitten. Inmiddels zijn er ook al plannen voor een vervolg, Nicked II. ,,Dat wordt geschreven door Willem Blijenberg, een oud-klasgenoot van mij."